用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 女兒中文中學的學習 — 中中不比英中差 ...
樓主: eviepa
go

女兒中文中學的學習 — 中中不比英中差 [複製鏈接]

原帖由 雙儿 於 11-5-28 00:57 發表

Csy_ma

由細到大,除咗自己,最憎人蝦蝦霸霸。

如果你諗往送女兒到外地,可以心寬好多。揾間開開心心嘅中學就是。睇住英文同數,其它科睇佢自己興趣;但英、數卻要花功夫,無謂限制女兒大學選科。中學不用迷信天資,中上成績,勤 ...

謝謝教路

因為我囡反叛性較強,而我地都係文科比較強,所以我估阿囡將來可能會選理科居多 英數真係幫佢唔到,到時惟有假手於人……

至於英文,因為佢好鍾意重複聽black cat既少數幾本名著簡易本,又學緊朗誦同話劇,而佢跳舞搵既歌都係英文既,興趣可以keep到,掉下來既機會就相對較少?

到中學,真係想同佢睇多D戲或者話劇,暑假就去各地探吓D朋友,唔想有咁大功課壓力……

原帖由 stccmc 於 11-5-28 09:26 發表
目標是能聽一次便聽懂合孩子年紀的DVD。

你這問題好解決,搞定 phonics 就好了。 ...

謝謝教路

phonics佢由K2已經開始學,逢一三五上個半鐘net教既playgroup,到P1亦由net一對一教咗成年,但都未學識
倒係佢小五做咗小一生既英文小老師後,開始注意咗。而家佢參加英國非牟利機構搞既演藝考試,遇到要背既字唔識讀,我見導師都係用拼音強化佢既記憶。

對於佢既英文,我地不多既家庭支援就係搵吓有乜書佢能會有興趣睇(只係憑封面同包裝,我好少會睇晒佢睇既英文書),又或當佢第N次播black cat既cd聽都幾煩時,盡量忍口唔要求佢換碟咁 ……

基本上,佢想要睇既碟,就算冇字幕,佢想睇還是會睇的。反正佢鍾意既話,就會睇好多次,會用自己既方法睇明佢(但原來佢真係有幾多誤解)。無論書同碟,佢鍾意既範圍都偏窄,除咗中文書而家因為同學間有氣氛,響學校會翻吓其他同學借咗既書外,佢睇來睇去都係果幾十本,影碟如果不計幼稚園睇大既,鍾意而又重複睇既可能唔超過十套 所以好難以一般人既標準去對待佢……

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-5-28 09:28 發表
你知啦!壓力影響不了女兒的閱讀和寫作,因她閱讀和寫作從不為語文能力和成績,只為消閑娛樂。在宣小,她可每天四小時閱讀。廣闊的空間在她的心中,她又何需新理念的學校去告訴她甚麼理念重要。她需要的是一所可讓她安心去找她的空間的學校。 ...

ChiChiPaPa:

假如唔係您囡間學校距離我地屋企太遠,而傳聞到咗高中,學生有逾半會拍拖 ,我地都有諗佢係我地直資既首選

呵呵,我其實都幾有興趣知道而家既中學生中文作文水平如何,如果您唔介意,會有興趣E佢既作品俾我睇嗎?

原帖由 mattsmum 於 11-5-28 12:14 發表
"最好梗係一家去旅行時有機會在這些校園草地上野餐。喺佢心中播下種子,"

或出港大中大溜溜, 吃吃早餐, 看看大哥哥姐姐做啥, 也撒了種子。我在在試做, 好像有好開頭了。 ...

明白,去美國到名校校園草地上野餐,會留返好想我囡去美國讀大學既契媽陪佢 港大和中大倒可以探探朋友

Mattsmum:
其實港大有好多歷史性建築同現代既名人有關,如張愛玲,可叫小朋友睇完張既某D散文之後去尋源。當然,仲有已成旅遊點的孫中山革命路線追蹤。

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-5-28 18:25 發表
Csy ma,

我都想有人可指點她,不過,上次我把她其中一個網址公開,她即時移走所有文章。其實她的學校中文學會有一網頁叫煦風,内有學生的作品,可作參考。我相信日後囡囡的作品也有機會上該網頁。 ...

指點唔敢講,因以前曾有段時間好想搵年輕的新面孔,所以有少少好奇吧了。而家因為西九,肯出新人文章既雜誌都多咗。前陣子,《明報》才介紹了個中學生為主的寫作營。其實都幾欣賞十年如一日,總愛默默地引發人中作興趣那群"老餅",如崑南、關夢南、葉輝等。鄧小樺的香港評論網為中心的,又是後一輩。

香港有興趣寫字的人太少了,令千金如肯多出席一下文學講座及活動,提出自己的意見跟前輩交流,定然會引起其老懷大慰,說不定非常樂意助找發表渠道(現在亦有很多文化雜誌搞網上版,歡迎投稿,會在網上發布其他印刷品未能收納的作品)。

令千金如有機會做校報或青年中心等機構的記者、編輯之類,因要從讀者(市場)既角度考慮找些什麼文章,思維層次可能會更多元。貴校的投稿網是由老師還是高年級學生主理?日後她的作品如公開面世,請莫忘告訴我們來同慶?

原帖由 Share 於 11-5-30 12:04 發表
eviepa, 
真抱歉,原來evie就讀那家學校的成績出眾,中一已經轉為全英中,我還信口雌黃,妄作評論,請見諒。

其實我經常在這裹向你和各位甚有心得的網友偷師,不過,我的是男孩子,還未開竅,所以想搭訕也有少許心虛。

但,親戚的孩子 ...

Share:

環境可以自己創造的,課外活動就是其中一個途徑。在另一樓,有幾位家長就分享,在某時段某些遊樂場,會多見到外國小朋友玩,多去,就混熟了。

我家太遠,也沒有這種苦心,惟有找些可以引發其英語興趣的班,如朗誦、話劇等。生活化英語將會成為三三四英語課程的較重部分,讓孩子早點試試也無妨。

多看英文卡通,也確是個十分省力的方法 (我囡未能在上小學前培養到閱讀英書的興趣,至小五中途出家,未致視英語書為畏途,大概就是她自小看卡通和聽類似廣播劇的英語故事CD有關)。

雙兒姐:

呢個係妳囡囡六個月大時既笑容?雖然妳個樣靚好多,不過佢既笑容好可愛,見之令人心情愉快

但BK裡面,可愛靚靚BB樣實在頗多,都係希望見返妳個靚靚樣

我唔打算理數字,只想分享一下近日跟老公既討論,當中,涉及一些選校策略吧?

囡囡考完了第一次呈分試了,中文仍然不到8X ,英文跟上次一樣,但因為這次題目淺了,較她高分的大有其人,可說是倒退了 。老公就此安慰:中文是母語,分數高低其實不大重要。到了中學,中文表達能力只是小菜一碟(這基於女兒非常愛閱讀,只是未掌握分析和取分門徑),但到中學,英語能力的好壞卻是學習好壞分野的里程碑。

縱然是拿取相同或近似分數,同學與同學之間的英文閱讀能力都不一樣。在小學階段,視英文書為畏途的,一樣可以通過做練習獲取高分,但這些人,升上英中就會有個較大的鴻溝要克服。

好了,假如我們不像Eviepa那樣是萬能老師,不能強制仔女英文閱讀每天讀多一個鐘,入到中中,他們會自動自覺看英文書報嗎?會的,大概已入了英中吧?在這樣的同儕氣氛下,如何培養英語閱讀習慣,令人心驚

人總是趨吉避凶的。當擺在小朋友面前的路,是喫不大有趣的英文教科書,還是可自選的英文故事書兩條揀時,他們大概情願揀有趣的故事書?情況就如若果想小朋友肯自動自覺溫書做練習,咁咪只俾兩條路佢行囉:一係,溫書同做練習,一係,學照返,放學後就要做童工,響屋企負責洗衫煮飯抹地抹窗湊細佬妹,唔准停手,咁,小朋友會主動咁揀溫書同做練習呢?

不過,而家呢代父母好難咁狠心
讀中中,如果冇Eviepa咁既能耐,小朋友又未能及時培養對英國文化既興趣(如成日周遊列國,或者多看冇字幕英美電影電視,甚或交個講英語既同齡好友等),咁響家長既影響力漸薄既時候,小朋友會花幾多時間黎閱讀英文,真係未知之素 ?讀英中,初中時仲有機會俾佢地捨難取易,藉閱讀提高英文識字力。好似Eviepa成日話齋,閱讀習慣既培養,係愈早愈好既。咁家長們點解要爭入英中門,唔係同Eviepa既策略好吻合咩?

係,全世界既教育理論都話母語教育效果最好,不過,學一門外語,係必須要有適當語境和狠下功夫才可入到門?呢個語境,假如中中俾到(如培正),讀中中無妨,假如中中俾唔到,就要預咗好似Eviepa咁提供貼身語境至得(請外援每日進補亦得)。我地冇咁既資源,惟有決心轉軚,向大勢屈服

原帖由 judy 於 11-6-29 18:50 發表

我都未听見有理論話用外語來教育更好。学外語就学外語好了,何苦要用外語來辦教育,以便更好地学外語呢?

很多人,好象你一样,打算送孩子入英中学好英文。但有人認為這是不夠的。幾星期前我到畫校接阿三,近晚飯階段,接待處又 ...

Judy:

曾幾何時,我都係母語教育既支持者。不過事都埋身,就要睇清實際形勢。現實係,我家囡囡性格比較強,可以由家長話事既野好少。我地唔似Eviepa咁大能,可以要阿囡睇乜英文書就睇乜,又冇Stccmc等家長咁有遠見,播種於學前。

所以寄望佢響同儕裡面有個較重既英文學習氣氛,呢樣野,我冇自信可以響家庭幫到佢,反而佢而家成績稍遜既中文,我倒認為可以等到適當時候幫佢更快開竅。大概,這種算盤,都係許多家長既選擇?
‹ 上一主題|下一主題