用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門田家炳, 屯門官中,馬可賓,譚伯羽那間較好? ...
樓主: AppleChow
go

屯門田家炳, 屯門官中,馬可賓,譚伯羽那間較好? [複製鏈接]

cherry0131 發表於 18-11-21 16:54
真係唔好意思!我女兒黎緊揀百周同董中,冇留意譚伯羽!但譚伯羽也是不錯的band 1中的學校!而田家炳及馬可 ...

以我所知中學所謂banding,是計主要所收的小學生band 幾,例如四大天王基本100%係band 1,特異功能除外。首輪當然收band 1頭,到大抽獎就唔分頭尾。

見到上文提及屯官係band 2頭,覺得有啲不可思異。以我所知,早幾年收完band 1學生後,仲有少部份位俾band 2。1617 band 1師姐第三志願入咗,band 2師姐第一志願抽唔倒屯官,因隨機no.唔靚,所以我知當時屯官大部份學生來自band 1,咁就會被列為band 1 中學。

回覆樓主

隨住出生率上升,1819 band 2頭嘅熟人首輪同大抽獎第一志願入唔倒、反而首輪俾另一間官中收咗,所以就會知屯官第一輪㨂人比較嚴。

就正如譚中1617收完band 1都有少部位俾咗band 2學生,唔通又界定佢係band 2學校

回覆樓主:

利申:我個小朋友唔係屯官,但一直有留意公開試成績。升大學塊餅不同中學有不同表達方式,可惜屯官加咗佢個3科5** + 3科5* + 1科5嘅超級學生後,搵唔番佢塊餅。睇番前人之前截圖嘅覺得好搞笑,未見過咁誠實,連重讀都計

反觀某啲中學如下圖就唔會囉

cherry0131 發表於 18-11-30 07:32
小學上年的簡介會中,校長提及屯門區只有七間band1 中學,當中包括:四大、田家炳、譚伯羽,馬可賓,而劉 ...

大家要求唔同,睇法唔同好正常,冇所謂啦。

以前去何福堂聽講座,校長好詳細解釋過選校策略,當中指出如何分banding,簡單嚟講,所有英中都係band 1、譚中都係band 1、開唔夠4班嘅就一定係band 3。

另外以我所知,升中有聯繫位嘅屯門有保記、順記同官立,不過派法唔同。保記同順記只有21個聯繫位,派到band 1已派完,呢個係大家都知嘅事實。但原來官立係唔同,大約有1班係留俾官小,而官小有3間聯繫中學,所以皇帝女唔憂嫁,派到band 2仲有位。

今年屯官收非官小嗰3班已經係全band 1人,只有小部份band  2生係來自官小。如果咁都被界定為band 2就替她們不值。

AppleChow 發表於 18-11-21 16:46
謝謝回覆.但譚伯羽是中中, 不知有那些科是中文教, 到考DSE時會否仍是用中文作答, 會影響DSE成績嗎?
這間有 ...

高中我仲未研究,初中升譚中嘅同學仔媽咪話,數同IS 係英文,其他如地理係中文。

至於精英班可以話有或冇,其中一班嘅老師勁啲,有副校同主任任教。

hkpapa852 發表於 18-12-1 09:39
以S1一級4班計, 一級有144人, 一半人即係77人, 點計都只能開2班英文班 (除非學校夠課室分到30人一班, 咁就 ...

屯門區劃一每間中學開4班,全級最多收128人。

至於3322比率,通常學校會講幾多%乎合收生要求,亦有學校講幾多人入咗大學。大家要把尺一樣至可以比較。
‹ 上一主題|下一主題