用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學agent 嘅經驗
樓主: muimui2
go

[英國] 留學agent 嘅經驗   [複製鏈接]

想請教大家之前去揾留學 agent 嘅經驗係點? 我初部揾左 B字頭 (呢幾年起得好快,好多後生嗰間)同 AA (老字號,要做 test 嗰間)。B 字嗰間個agent, 一邊同我傾電話,知道少少 background (想揾咩地點同男女校),就已經講左三數間學校名唻。好似完全唔理佢哋而家嘅成績係點,又無了解下就問我呢幾間岩唔岩。

AA 嗰間未去,有待報告。

我對仔女讀緊國際學校,其實張成績表睇唔到乜,佢哋又唔駛考試,我都唔知單憑張成績表可以點幫佢簡學校。

請問大家經驗係點?

update:
早兩日去左AA考左試,agent 姐姐推介左好多學校。因為我兩個仔女,仲心大心細緊細佬去唔去,駛唔駛揀 co edu 等問題,所以agent 姐姐就低多啲選擇我。佢仲話如果唔急,細佬可以遲兩年先過,到時佢 year 7 會多啲選擇。agent 完全唔pushy, 仲話就算家姐要過,都可以暑假先報,同B 字嗰間好唔同。
   22    0    0    0

laijenny99 發表於 20-5-14 15:30
如果國際學校,我聽之前agent講可以試下去考ukiset,會知仔女大概係英國咩程度 ...

我都諗緊呢樣嘢,最主要想揀一間岩程度嘅學校,唔係想佢想佢越級挑戰

etoile 發表於 20-5-17 12:24
同意,佢個test 有指標作用,樓主到時問下個agent可以target邊個level嘅學校。
...

早兩日去左做test, 但竟然唔駛做comprehension, 只有 writing, grammar 同 maths

Ching_Mammy 發表於 20-5-20 15:59
回覆 muimui2 的帖子

我搵過B字頭的agent, 好hardsell, 不斷叫我報UNIket 班和 INTERVIEW CLASS (未同我女 ...

無錯,情況好似。B 字頭乜都唔睇就求其講幾間學校名,我問佢哋唔知成績點推介學校,跟住就叫我俾錢報 mock exam。又係咁話要盡快考 ukiset 先, sell 我上佢哋單對單萬幾蚊嘅 ukiset course, 我話佢哋唔駛上咁貴,就sell 我上個短啲嘅 5 千幾ukiset course 。

其實我聽左幾次呢間老闆嘅 fb live, 好多有用嘅資料,本來對佢哋好大期望,但最終有啲失望。

laijenny99 發表於 20-5-20 16:53
個course咁貴其實只係想試下就唔需要特別上course啦如果又唔諗住拎去報學校

其實如果佢哋好仔細咁見過學生,又分過咩學校岩佢,而我作為家長又覺得呢間學校岩自己仔女,咁我走去上course 補好 ukiset 先考都好正路。但我第一天打唻問資料,佢乜都唔知就叫我上 course, 我都唔知自己小朋友報嗰間學校係咪需要 ukiset, 咁我報唻做乜?

macdullbaby 發表於 20-5-20 19:32
我會選擇在網上睇那位年輕老闆的videos,收集有用資料。雖然我好欣賞年輕老闆的工作熱誠和投入,但報名我會 ...

正有此意

Ching_Mammy 發表於 20-5-21 11:59

我女讀國際學校, 仔讀直澬, 無溫過, 無上COURSE ukiset 都考得好, 樓主可以叫小朋友 ...

想請教下,國際學校張成績表無分數,你當初點知佢哋程度去到邊?謝謝

Ching_Mammy 發表於 20-5-22 18:11

有grade from 1-4, 因為唔肯定成績,所以三月己考,諗住唔好,過半年再考. ...

我趕唔切考多次,唯有俾佢做多幾次online mock 先考

Ching_Mammy 發表於 20-5-22 18:19

都好,請問報Year 幾?

year 7

hehehaha2017 發表於 20-6-24 08:03
試過去頂尖英國學校
見完校長, 以為當地面試

因為我其實係想申請boarding school 嘅 day place (明年全家過去),所以我先去 AA 考左 screening test, 佢推介左啲學校之後,我再自己申請。因為AA 只做 boarding, day place 唔做,所以我自己send email 申請。

aidan08 發表於 20-6-24 10:29
AA事實係老字號,有江湖地位嘅。就連B個老細都會叫人如果唔搵佢哋,只有AA先好搵。
但事實又真係有人考完 ...

我諗呢啲都係睇你撞著邊個負責人,負責我嗰位 AA 嘅姐姐,我初時見佢好後生,以為佢無咩經驗,但傾落覺得佢講嘢都幾有 point, 仲俾到啲意見我,叫我如無必要可以過兩年先送細佬過去,到時細佬大啲可以揀啲再好啲嘅學校。相反 b 字頭嗰間係咁叫我越早送佢哋走越好,完全唔同approach。

同埋我想講,AA 嗰位姐姐介紹俾我對仔女嘅學校係好好,我反而覺得佢兩個都係一般般,呢啲學校可能對佢哋唻講有點離地tim。可能佢哋細個,所以姐姐覺得佢哋可以試啲勁啲架啦。

loksumyan 發表於 20-6-24 22:11
AA考screening test + 推介學校俾你AA 收你多少錢?

免費,佢哋收學校錢

chloe.k 發表於 20-6-25 15:21
我其實揾B的,上次聽佢 live 話可以幫手day pupils 喎,你可問下

要俾錢呀,佢話收30k 一個

chloe.k 發表於 20-6-25 20:01
冇 佣抽 ,咁應該收返啲手續費

所以咪自己報law
‹ 上一主題|下一主題