用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區自行選KC 和QC 要咩Banding 先有機
樓主: iceface
go

中西區自行選KC 和QC 要咩Banding 先有機   [複製鏈接]

honeyki 發表於 17-12-1 17:15
請問Band 1a, 級幾以內才是??

學生真正係無分ABC,坊間去分ABC亦無認定既標準,我估,一般用學生人數➗9吧~~~

又事實,舉例,有某些學校1C生入1A校,亦有些學校1A生入B2校,難有統一説法~~~

artroboy 發表於 17-12-1 20:13
以全港計,有些小學差不多全級3/4 都係band 1生,有些全級頭十都比多咗。  以自己學校過往記錄作參考會準確 ...

呢個75%又是否難度高D ? ~~~

chai 發表於 17-12-1 21:06
想問下學生人數➗9⃣️,可信度高嗎?

➗9,係部分學校,又或如我呢D家長,用於評估小朋友在校內既大概位置,有助於部署升中選校策略。至於準確性有幾高,可以講係無準確性可言,某校B1B學生可以考入B1A中學,但某校B1B學生可以考B2A中學可能亦失敗,始終每間學校教學程度不一,語言不一,坊間認受性不一,家庭背景不一,變數太多。

所以個人認為,B1A/B/C用於參考下自己小朋友在本身學校位置,在升學市場競爭性如何,亦無妨,但亦無須太著意是否ABC ~~~

artroboy 發表於 17-12-1 20:21
但係事實wor . 你都見有時d 討論:「我地b1aa生、頭三名都無得見某間,有d又話我地學校考廿幾名都有喎,唔 ...

引用於官校可能會比較漠視其他選擇學生因素,專注於學業成績,某A校級30 B1C可能排全港5000,但某B校級3排全港5001,咪有機會收A,唔收B囉,但,我係估既~~~

mcl203 發表於 17-12-1 22:50
➗9,係部分學校,又或如我呢D家長,用於評估小朋友在校內既大概位置,有助於部署升中選校策略。至於準確 ...

再亂估多D,若有機會體會吓,某些強直資既分班試,你可能會體會到所謂各校既B1A/B/C生既學術水平,往往係某校B1C生分班成績優於另一間強校B1A生級一。所以,B1 ABC係無任何指標性,自行評估機會率,決定後一試無妨,但風險自負~~~

王家爸爸 發表於 17-12-1 23:12
校內考試,始終有 halo effect 成份。

望吓先啦,仲有好多非直接既派後觀察位,可以定可靠性,咪當D強直資經驗流流地~~~

王家爸爸 發表於 17-12-2 18:23
好似間間學校都少咗功課。

好似,SPSS 未能如你所願~~~

王家爸爸 發表於 17-12-2 23:49
啲灣仔學生成日話SPSS谷又多功課,其實係唔係真㗎?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3569119&pid=45676272&fromuid=1443469

王家爸爸    發表於 17-12-3 12:11

hkpapa852 發表於 17-12-5 15:21
其實唔係太多學校有年年公佈Pre-S1成績..... 又D公佈既成績又有問題 (如三年校務報告都有顯示某年既Pre-S1 ...
MSS 都算增值率高喎...係咪咁形容最好 ~~~

hkpapa852 發表於 17-12-5 16:04
另一角度睇, 似乎MPS學術唔係太好囉!
呢個角度又似乎深藏真道理...又無力教快教深...P1仲係用甚麼P1A既書 ~~~

王家爸爸 發表於 17-12-15 10:35
因為MSS有法文讀。

無喎,我估~~~

王家爸爸 發表於 17-12-15 10:34
以港島區為例,第二類既話,女既好多時會去考MSS、SPCS,男既會去考SJC。

我又估,MSS 係主力用自行位收NCS,可能係教會辦學既原因,都想知是否部分來自TSL ~~~

王家爸爸 發表於 17-12-15 10:43
MSS 同 SJC 以前教法文既係同一個老師。

我唔肯定,記得問過吓D家長。岩岩睇左MSS網頁,係無講有法文,只有第二語言既中文~~~

王家爸爸 發表於 17-12-15 10:47
潮商小學啲NCS成績都OK㗎。

潮商有無唔知lu,但本區自行或統一,似乎都唔係多~~~

os_ecu 發表於 17-12-17 18:46

咦,唔係有晒既定嚴謹嘅標準嘅咩 ? 乜咁粗糙就咁除九呀。

信你一成啫,信我可能有九成呢,唔好亂講野有助提高信任度~~~
‹ 上一主題|下一主題