用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 出生率低,是否可以在自行和大抽獎都進取一點呢? ...
go

出生率低,是否可以在自行和大抽獎都進取一點呢?   [複製鏈接]

SONIALAI 發表於 15-3-30 16:58
不是

Band 1 跟Band 1抽, Band 2 永不會抽到Band 1 中學 , 直資例外

我理解係....B1生依隨機號碼先後派位...跟住B2....再跟住B3.....
派位制度係唔會理會你揀B1 or B2 or B3中學...排到你...又有位就派俾你
B2生一樣係存在派B1中學機會 ~~~

YDLFATHER    發表於 15-4-14 13:03
joyjoyparent    發表於 15-3-30 18:01
王家爸爸  correct  發表於 15-3-30 17:56
chan803    發表於 15-3-30 17:24

YmOra 發表於 15-3-30 21:50
看見有分享說B1學位足夠分給B1生,是不是代表就算自行點進取,大抽獎點咁進取排位都一定入到事彈一間B1中學呢 ...

要分清楚....B1位係每區都唔同...視乎B1中學分佈....有d區可能有位剩....有d區可能唔夠位

自行.....就算出生率點低....仍然係全港學生一齊去爭
統一甲....都係全港學生一齊去抽
統一乙....就可能可以一搏....但成功失敗仍難料...本區位夠+你又係B1生+先填晒所有B1中學....當然入到B1中學啦
~~~

BennkiChu 發表於 15-3-30 23:07
如果個區夠位, 當然大部份b1都可派返b1中學, b2要博b1, 真係要b2頭, 仲要成績特別好先有機會大D ...
統一部份靠抽乍喎...派晒B1到B2....B2a 同 B2c 都係一樣機會....講運(隨機號碼先後) ~~~

aleung922  教育局只有band 1,2,3, 冇頭,中,   發表於 15-3-31 09:59
BennkiChu  正確, 忘記左  發表於 15-3-30 23:38

LoveChild 發表於 15-3-31 09:31
咁我想問吓, 在邊度可以睇到每區的BAND 1位? 睇到有無BAND 1 位剩

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870748&extra=page%3D1

自行早d公佈....叩門階段咪又係早d開始

cwaisum 發表於 15-4-21 12:35
如果肯定是b1生,不是邊緣人,大抽獎是否連他區b1都填晒,再選b2a學校?若2a學校排在13位?前12間b1唔收, ...

如果B1位多過B1生...呢個做法就成立

如果B1位少過B1生...其他B1生No.先過你可能係乙4就放B2學校....你乙13先放B2a學校...咪好大機會d B2位(熱門學校)俾人執晒

要自己睇+計清楚~~~

‹ 上一主題|下一主題