用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東華三院馬振玉紀念中學OK嗎?
樓主: thomson528
go

東華三院馬振玉紀念中學OK嗎? [複製鏈接]

家住元朗,小朋友就快升中學,想小朋友快D獨立同學識自理,東華三院馬振玉紀念中學OK嗎?成日搭車經過呢間學校,見到有宿舍,又有海外交流團,唔知呢間學校得唔得?另外學生操行同老師師資OK嗎?如果有老師或者學生係呢間學校教或者讀書,可以幫手答嗎?又或者有其他父母或街坊知道呢間學校的情況,可以幫手答吓。唔該晒。有冇其他元朗區學校可以達到我的目標可以介紹吓嗎?
   0    0    1    0

多謝咁多位解答,701003,我有D混亂,我係維基百科見到呢間學校文憑試選修科的及格率高同成績都好似都唔錯,係另外一D網又講到好似好好,我都想畀自己小朋友試一試,因為自己小朋友唔係考頭十名,唔係好"標青",我主要想訓練佢自理同自學能力,同埋希望畀一個開開心心學習的地方畀佢。

另外想問一問chanmimi01,你係附近住,有冇撞過D學生,佢哋放學返學的情形係點,學生操行同言語行為得唔得?多謝各位回答。THANK YOU。

我係另一個POST都問緊人,元朗區有乜好選擇 (不考慮天水圍),有好多人畀唔同的回應,多謝各位先。

我想問除咗公開試成績、入大學情況、學生同校風,仲有乜嘢係升中揀學校時要留意?我個女又冇意見,都係聽聽埋埋D同學仔講,我開始有D擔心。唉!

我只係想女兒有個可以學會自立同學會學習的地方。由於小女好黐身,係屋企兩老成日服待周到,唔想寵壞女兒,小朋友始終需要一個學習自律,自理同學習的地方。我都怕女兒會入咗一間唔好的學校,可惜女兒成績唔"標青",我經過呢間學校,知道呢間學校有宿舍,另外係佢校網又好似有好多唔錯的活動,又話注重學生的領袖發展,所以想知多D,好似可以幫我個女。

我都知自理能力小朋友升到中學就可以慢慢攪掂,但係家有兩老,另一半又有聲音,所以唔想夾係中間,小朋友又無所適從。你哋D意見,我都係聽咗先,我會慢慢求證,有消息或者資料再同大家分享。

多謝大家的意見,呢排少咗上嚟,我真係走咗去唔同的學校睇,主要係我心儀嗰幾間,其實真係各有好壞,真係要自己去睇,做吓功課。

BTW,我睇咗咁多間學校,呢排再去睇,見到馬振玉有本學校的外評報告,大家知唔知係乜嘢?本嘢寫到佢哋好好,好有潛質,唔知真定假?下面係個報告的網址,大家睇完評一評,同埋如果搵到第二間元朗區中學的外評,可唔可以又幫手POST條LINK出嚟,等我又睇吓,因為我都搵得幾辛苦。麻煩各位大大。
http://josiephp.imymedia.com/cyma/profile.php?id=188

呢個係裘錦秋(屯間)的外評報告,http://www.jcctm.edu.hk/newschoo ... u%20CC%20TM_CMI.pdf

學校的網頁已有相關資料更新,有興趣可以去睇吓。
http://www.cyma.edu.hk
‹ 上一主題|下一主題