用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 2018-2019
樓主: os_ecu
go

德望 2018-2019   [複製鏈接]

jigsaw 發表於 17-10-12 18:07
Hkpapa852, 突然忽發奇想,想問一低呢問題,敎局又話視乎中學收幾多B1學生決定該校Banding,咁培正、聖羅撒 ...

呢個問題較複雜,明天有空再詳談。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 17-10-13 09:24
响數據王出動之前, 我呢個小嘍囉解答下大家D basic嘢先。
1. 首先, 中學係無分banding既, 而教育局N年前規 ...

哈! 妳幫我答咗大半了

咁我集中講吓聖羅撒......

先講吓聖羅撒既DSE成績, 點解會唔差呢? 其實原因可能好簡單: 汰弱留強

2012-2013年校務報告: http://home.hksrl.edu.hk/plans/SRL_SchoolReport2012-2013.pdf
2015-2016年校務報告: http://home.hksrl.edu.hk/plans/SRL_SchoolReport2015-2016.pdf

S.1

S.2

S.3

2012-2013

S.4

S.5

S.6

2015-2016

4年之間 (2012-2013年S1, 到2015-2016就係S4), 走了20人

至於點解聖羅撒收B2學生仲可以做全英中呢?

聖羅撒標準S1既學額有165個, 即係要收140個全港Top 40%既學生. 咁又要睇吓聖羅撒S1收生既學額分佈:

一學位

自行分配

重讀生位

統一甲部

統一乙部

乙部地區

非保留位

直屬學位

NT7

KL3

自行, 統一甲部, 同統一乙部NT7個60個位, 應該都可以收到全港Top 40%既學生, 餘下95個係K3既位, 只需收80個全港Top 40%既學生就夠數.

聖羅羅89個直屬位, 通常都用唔晒, 好大機會只用了80個或以下. 當佢用了80個直屬位, 只要小學部調控一下 (同B2B或以下學生講升唔番上中學), 即使有一定比例叻女唔直升, 相信當中要收番70個B1+B2A學生都唔係無可能.

餘下6+9=15呢D非保留位, 可能一半B1一半B2. 但B2會搏聖羅撒, 相信大部份都係B2A, 咁即係好大機會, 街外人抽個堆, 有大部份都係Top 40%內既學生.

加上, 仲有10個"重讀生"既變化位.......

所以, 聖羅撒收生達到開全英中既要求, 其實唔係太難, 而且仲有一點:

睇番佢2015-2016年校務報告, 當年S1只有160人, 比標準學額165仲少..... 咁只要最後入讀人數再低D, 雖要符合全港Top 40%既人數要求亦可以降低D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

講問又講, 又講吓其它學校既情況, 名校LS又如何呢?

中一收生學額佈:

中一學位

自行分配

重讀生位

統一甲部

統一乙部

乙部地區

非保留位

直屬學位

KL3

KL1

KL2

直屬位138個, 小學一級未計叩門180人, 夠收大部份B1+B2學生.

LS同聖羅撒有一點好唔同, 應該小學部無乜B1生想走, 街外KL3既生要抽入, 亦只有B1生有機會, 所以基本上以下既學位, 可盡收B1學生:

自行+統一甲統+各區統一乙部=76+2+17+3+2=100

如果計埋重讀生, 即係只需多收100個B1+B2A學生就夠..... 咁直屬位138個之中, 要收到100個B1+B2A, 難唔難呢?

又用呢一方式估計吓, LS小學一級180人, 100人即係~56%, 咁大家應該LS小學, 會否連56% B1+B2A學生都無呢?

little_yolky 發表於 17-10-13 11:12
老實講, 因為我唔理人既, 所以我從來唔會有任何壓力。如果直屬中學有得B1A或B, B1A學生揀自二都好正常, 如 ...
咁睇妳點定義B1A中學啦

jigsaw 發表於 17-10-13 12:50
感激Hkpapa852 & little yolky詳盡解釋,真係要細心睇。
雖然培正票面係中中,我估佢好多科應該係用英文書 ...
schooland個學校banding點定呢, 我就唔知, 亦無見過佢既"說明", 是否可信就見人見智.

我最初係以入U率去睇, 不過後來發現, 如果要再細分B1A/B/C, 入U率就唔係更準確

所以我認為最準確, 永遠都係睇DSE成績, 入U率只可以話俾我地知, 間學校大致屬於邊個水平 (B1/2/3)

關於中一至中六學生離場有否納入考慮呢? 坦白講, 唔會

點解呢? 有邊個可以肯定, 某校所有中途離場學生, 都係因為成績差呢? 可以係成績好插入更好既學校, 海外升海等多項不同原因, 根本無得計..... 所以何必加多D無謂既條件呢?

睇公開試成績, 以中六全級學生人數去計算入U率, DSE成績表現就係較統一可行既方法.

至於一間學校既水平, 我其實之前強調過, 不應以個別/單一年份去睇, 應該睇長D, 如3-5年, 當某校係呢段期間既表現恒常地能維持某一水平 (如5年中有至少3年), 就可視為該類別既學校.

所以九真係我眼中, 仍需努力

little_yolky 發表於 17-10-13 11:29
我朋友個仔仔讀培正, 佢有時都會呻話學校太保守了。好奇怪, 佢自己都係培正old boy, 乜佢唔知自己學校係咁 ...
喂! 人地之前講開德望, 做乜又拉咁遠講第二間學校?

不過, 妳講培正, 都可以叫"簡接貼題"既

點解?

大部份非培正小學既學生, 想升中入培正, 應該最後都係"得望" ---- 得個望字

Felix223    發表於 17-10-13 15:12
little_yolky    發表於 17-10-13 14:12

misssuet 發表於 17-10-14 18:19
請問可否講下?
謝謝

學校同你講咗小朋友係咩組別未?

如果係A1,努力保持可安心直升,A2就要加把勁搏上A1

其他組別的話,早D諗清楚其它B2中學會否更適合

misssuet 發表於 17-10-15 22:22
我囡不是民生小學, 所以, 想了解外校生想考入機會如何?

民生會用部份自行位收番小學部學生, 街外學生如果唔係B1A/B水平, 機會唔高

不過如果我子女係B1A/B, 我唔會考慮佢囉!

misssuet 發表於 17-10-15 22:22
我囡不是民生小學, 所以, 想了解外校生想考入機會如何?
俾多少少資料妳, 民生書院2012年後, 中一學額約 180 (未計叩門), 過往多年小學部升上書院人數, 可參考之前會員係簡仲會影到既資料:

https://www.edu-kingdom.com/data/attachment/album/201702/14/004413x3jydhqq3dxxck3x.png
‹ 上一主題|下一主題