用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求教︰九龍灣st Joe VS 李兆強
樓主: siusiufun2010
go

求教︰九龍灣st Joe VS 李兆強 [複製鏈接]

siusiufun2010 發表於 15-11-26 15:22
再推一下,心大心細....兩間都谷重學術
李兆強
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siusiufun2010 發表於 15-11-29 09:32
Exactly 係我既擔心,但李兆強派位係亮麗,唯怕大抽獎入,小朋友品格父母教育不一致,朋輩影響深遠,所以考 ...
派位既學生/家長品格一定差D? 唔知派入LS同MCS既家長有冇呢D擔心呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

marcus_bb 發表於 15-11-29 10:06
今年派位,大家自己考量吧
幾老實囉,連B2同B3既英中都照登埋個名出嚟

marcus_bb 發表於 15-11-29 10:06
今年派位,大家自己考量吧
61% EMI, 有24間EMI中學, 當中8間非B1既EMI..... 升讀B1 EMI既比例, 最多只有5X%.

平兆今年升B1 EMI有64.93%, 德兆58.47%, 至於聖若瑟, 應該唔高得過佢地.

大家都係同一區既學校, 咁邊間多升讀B1 中學, 邊間就"出色"D, 呢個唔係大家公認既基本常識咩?

至於語境, 學術水平..... 不如去D補習社打聽吓

奥脫福 發表於 15-11-30 23:53
個人認為男校的成績不宜跟男女校比較,始終在呢個歲數,整體女仔在
學業上係稍勝於男仔。
終於返嚟嗱!等你出聲好耐啦!

奥脫福 發表於 15-11-30 23:53
個人認為男校的成績不宜跟男女校比較,始終在呢個歲數,整體女仔在
學業上係稍勝於男仔。
你講出咗一個好多人忽略咗既重點:齋校同男女校既B1%,其實可以好大分別
好多人太過盲目相信某D有埋中學既著名男校既學生水平,成日以為佢地一定有好高比例既B1學生

fireenginebb 發表於 15-12-3 12:30
回覆 2boba 的帖子

唔洗俾學費係一大好處但要真係比較要留意埋男女校和男校的升中banding 差異,男女大不 ...
其實兩間兆強派位結果好公開, 唔駛估, 自己去睇未可以估吓男女比例囉!

‹ 上一主題|下一主題