用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日收到封教育局的信
樓主: 牛村BB
go

今日收到封教育局的信 [複製鏈接]

再講多一次, 過往既做法:

所有私立小學同直資小學, 都會將已註冊既學生名單交俾教育局.
到12月初官津小學亦會將已在自行階段註冊既學生名單交俾教育局.

去到12月中左右, 教育局會做以下工作:
1. 如有學生已註冊私校, 在自行階段落空, 教育局會出信詢問學生家長是否繼續參加統一派位.
2. 教育局收到家長回覆後, 會將家長意願(繼唔繼續玩大抽獎)結果通知相關私小, 並按各校網人數決定各區學位分配 (如是否要向鄰區借位)

至於在自行階段取後學位, 而又已註冊私校既學生會點呢? 呢點我唔清楚. 只想講一句, 即使有得揀, 也請盡快選擇, 不要集郵!

oho1  thx for information !   發表於 15-11-12 11:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 15-11-12 11:11
"所有私立小學同直資小學, 都會將已註冊既學生名單交俾教育局."
咁你要睇清楚你註冊間私校時, 佢要你簽份嘢有咩講啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 15-11-12 11:43
唔係咁講, 在一定條件符合下發牌, VIOLATE 就釘牌, 唔代表行政佢管埋, 大陸就會!
可能發牌條件之一, 就係要私小每年要將註冊學生名單交俾教育局.

因為教育局每年要向立法會申請撥款, 同埋估計每年各區升小/升中既學生人數, 以決定是否需要加班/縮班

retriever 發表於 15-11-12 12:30
"教育局有責任確保所有適齡兒童入學"
建議你打去:

電話:                                                2827 2827
                                                傳真:                                                2877 7026
                                                電郵:                                                [email protected]

‹ 上一主題|下一主題