用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 宣小2013-215升中結果已公佈
樓主: 小Monkey
go

宣小2013-215升中結果已公佈 [複製鏈接]

小Monkey 發表於 15-8-30 23:37
無錯,純看女校TSL 是多些,但整體上今年的宣小成績非常亮麗,可惜我不是banding 高手,做不到上年的Band1, ...
APS升中派位表現統計:
升讀一線直資中學人數: 58, 比例: 58/136=42.65%
升讀一線官津中學人數: 64, 比例: 64/136=47.06%

升讀一線中學人數: 122, 比例: 122/136=89.71%

比KTS高出0.49%, 暫為全港最高, 可惜仲差少少先衝破90%

不過, 最難得係, 連一間B3既官津同直資中學都無人入 (過去6年只有2007/2009同2010/2012兩屆係無人入B3官津中學, 但仍有人入B3直資).

利害!

Yanamami  不过KTS小五無人留班,升小六只走左两人插去其他学校~  發表於 15-8-31 10:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 15-8-31 10:05
APS絶对係無敵龍头,佢認第二都無间敢認第—。

B1去到呢個%已經好利害, 最勁係 "零" B3......

KTS 都仲有人入聖道迦南, 林大輝, 九龍塘學校(中學部)
TSL 都有人入地利亞同聖道迦南

九龍區4大無聯繫中學既直資/私立名小, 只差SFA未公佈結果
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 15-8-31 10:17
係,今年仲有胡兆熾、陳兆民、鄧鏡波同旺勞(今年好似無聖道迦南),年年都有幾个% band3。 ...
陳兆民? 你講葵青個間? 個間就算唔當佢B1, 都係B2頭中學嚟嫁...... 過去兩年入本地大學學士既學生都有35%, 點都無可能係B3

Yanamami  我唔識野啫~  發表於 15-8-31 10:26

不過, 坦白講, 多間學校呢兩三年升中出色既表現, 或多或少都同升中人數下降有關. 學校水平是否維持到, 還要看嚟緊兩三年既表現. 暫時嚟講, 以過去三至五年既升中表現計, APS同TSL既水平係比KTS同SFA穏定 (每年升跌幅度在10%以內)

KikiDaddy  SFA is more stable than TSL  發表於 15-9-1 07:34
Yanamami  禁APS多年來都係—样穩定。  發表於 15-8-31 11:43

marcuscyrus 發表於 15-8-31 13:14
小一人數是42x4=168
但小6畢業是13x,插入來的沒有插走的多
6年前升小一人數係處於低位,咁得番136人都唔算少了,亦唔代表中途轉校既人係多過留低既人

過去7年宣小升中表現:

年度

升讀一線中學人數

畢業人數

百份比

2007/2009

82.19%

2008/2010

83.69%

2009/2011

84.21%

2010/2012

85.99%

2011/2013

90.08%

2012/2014

86.01%

2013/2015

89.71%

Yanamami  巧厲害呀你~~~  發表於 15-9-1 15:02

到底九龍區4大名小邊間好? 邊間位表現穏定? 無需拗, 我又整咗D統計:

APS

SFA

KTS

TSL

年度

升讀一線中學人數

畢業人數

百份比

升讀一線中學人數

畢業人數

百份比

升讀一線中學人數

畢業人數

百份比

升讀一線中學人數

畢業人數

百份比

入NPL人數

入NPL百份比

2007/2009

82.19%

2008/2010

83.69%

85.09%

2009/2011

84.21%

79.19%

2010/2012

85.99%

76.77%

69.57%

21.74%

2011/2013

90.08%

80.88%

71.34%

31.10%

2012/2014

86.01%

85.52%

80.85%

74.52%

28.03%

2013/2015

89.71%

89.22%

77.99%

22.01%

target4  大叻了.... 堅....堅  發表於 15-9-4 10:42
Yanamami  KTS先前幾年应該都係7x%未夠80%入band1  發表於 15-9-2 13:53
ok3  一目了然  發表於 15-9-2 11:10

manmonster 發表於 15-9-2 10:47
回覆 hkpapa852 的帖子

SFA 剛上載了 2015 升中成績。

又統計下:

小學名稱

APS

SFA

KTS

TSL

年度

升讀一線中學人數

畢業人數

百份比

升讀一線中學人數

畢業人數

百份比

升讀一線中學人數

畢業人數

百份比

升讀一線中學人數

畢業人數

百份比

入NPL人數

入NPL百份比

2007/2009

82.19%

2008/2010

83.69%

85.09%

2009/2011

84.21%

79.19%

2010/2012

85.99%

76.77%

69.57%

21.74%

2011/2013

90.08%

80.88%

71.34%

31.10%

2012/2014

86.01%

85.52%

80.85%

74.52%

28.03%

2013/2015

89.71%

79.84%

89.22%

77.99%

22.01%

CL0214    發表於 15-9-2 14:48

小Monkey 發表於 15-9-4 00:44
終於見到HY412的分析,APS 最差也是2B 校。
直資/海外Band 1 : 85.29%
派位 Band 1 : 94.12%
其實分B1A/B/C有意義嗎? 大家所謂既B1A/B/C又係點介定?

以我自己個標準嚟睇, APS最多人入個間, 早已不再屬於B1A

至於海外升學/升讀國際學校個D, 更加不能列入Banding考慮吧!

Queenielam88 發表於 15-9-8 11:45
回覆 小Monkey 的帖子

我有個開心大發現呀! 學校更新咗個派位結果,更改如下:
如果係黃笏南轉入DBS, 都叫賺咗名氣同日後多個機會揀IB; 但如果係放棄St Paul入DBS, 其實唔值.

LGC 發表於 15-9-8 12:25
St Paul 成績透明度低,
但似乎你對st Paul 信任度高於DB, 可以透露原因嗎?

...

St Paul 透明度低? 低得過DBS?

St Paul 起碼上年有份校務報告有詳細入U既比例 (2014年有46%入本地大學degree course), DBS呢? 過去3年我都見唔到任何DSE成績或者入U既統計資料....

Andrewbaby 發表於 15-9-8 12:49
大家知唔知DBS每年接收APS整隊排球隊?果度起碼佔左6人,仲未計其他校隊成員。 ...
23個, 夠2隊足球隊+1個球証

gigiwin888 發表於 15-9-8 13:14
數字轉左,有冇機會變左90%入一缐?之前係89.7%
似乎你唔知邊D係坊間所謂既B1中學喎!

Yanamami  WFN对APS黎講係b2?  發表於 15-9-8 13:51

回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami WFN对APS黎講係b2?

WFN又係差咗少少, 上2年3322都只係都85.7%同77.8%, 入本地大學亦只有54.8%同49.1%, 只係B1C級數; 不過3322率好似已經高過DBS同LS喎?! 咁呢兩間應該係咩Banding? 點解仲可以話佢地係B1A???

Doray 發表於 15-9-8 14:41
我呢啲仲係5個Band嘅年代的老餅,黄笏南完全唔入流,我見到啲Post佢都算Band one , 其實我都好疑惑,其實好 ...

坦白講, 主要係"男校"成績大跌, 尤其係"九龍區既男校".

港島區既男校如KC, QC, St Joseph成績仍然出色, 女校如英華女, St Mary, MCS 成績亦依然亮麗, 只係部份所謂傳統B1A男校, 仲係斯人獨憔悴.....

Yanamami 發表於 15-9-8 13:18
APS已係銀河系最强,果0.3%無相干啦~
以入B1中學率計, APS應該係全港最高, 不過如果講揀中學嚟睇, 我覺得SFA既學生家長識揀D..... SFA最多人入既中學係灣仔St Joseph, 有18個

marcuscyrus 發表於 15-9-8 15:56
雖然我未詳細研究過各科成績,但我覺得新高中的其中3個核心科,中,英,通都是對數理強語文弱的男生不利, ...
語文不利男生, 都係籍口啫. 其實多年以嚟, 不管以前AL定係依家既DSE, 都要考中英文架啦!

又唔見KC, QC, St Joseph係咁.... 就算觀塘間B1男校聖言, DSE成績同入U率(2014年成績: 3322率85.1%, 有67%學生入本地degree)都好過LS同DBS囉!

LS其實都叫老實D, 年年都有出成績, 睇到只係衰中文.... 聽聞LS今年中文攞到3級既學生百份比終於有突破, 好似去到80%有多, 成績應該會好番D

marcuscyrus 發表於 15-9-8 16:13
以前alevel中化同ue同現在dse中英文程度有分別嗎?
真心請教,非挑戰。
題外話,以前我有同學數理高分,ue過 ...
實際分別唔清楚, 我都無研究

ymq 發表於 15-9-8 16:12
回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852, would you kindly compare the DSE results of SPC, YWC and DBS for t ...
SPC同YW只公佈上年成績, 兩者相若..... 根據另外幾位升中版資深會員提供DBS既資料(DBS只有係簡介會提過高中成績), DBS上年成績應不如前兩者

ymq  Thanks  發表於 15-9-8 16:49
‹ 上一主題|下一主題