用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 從前我希望/要求仔女點樣,依家仔女咁樣!唉!要接受好大落 ...
樓主: 小時了了
go

從前我希望/要求仔女點樣,依家仔女咁樣!唉!要接受好大落差   [複製鏈接]

好多事情都係雙向嘅,你對人地有要求,人地對你都有要求

係「檢討」之餘,又有冇問過仔女對自己嘅期望?答案可能令你更難接受
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

不妨看看這篇文章:
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20140809/18824841

最好的一句, 亦是我們最需要學習的事: 哀悼你理想的孩子,接受你孩子的一切。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

看看這文, 作為父母的我們, 大家又做到了多少?
http://baby.mxabc.com/sidaoqi/nengli/200612/37419.shtml

little_yolky 發表於 14-8-15 16:01
看了, 我唔認為小孩子會關心8, 9。我自己做唔到3, 10, 老公做唔到3, 4, 10
唔好以為8,9唔重要,如果父母都唔尊敬愛護親友,咁你咁叫佢地尊尊愛護親友?

哀悼你心中理想孩子(2), 週六剛出了, 雖然不及(1)咁精彩, 也值得一看:
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20140816/18832075

題外話, 可能有不少人唔鍾意生果報, 但我發覺佢逢週六副刊中的親子專欄都頗有水準, 大家不妨去看看 (可以係佢個網站睇番以前的).

好似呢篇講關於"魔雪奇緣"的領會, 又有多少人可以睇完之後感受得到:
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20140517/18721335

annie40  謝謝分享好文章。  發表於 14-8-19 08:46
‹ 上一主題|下一主題