用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 假如你是以升大學為目標
樓主: SoLM
go

假如你是以升大學為目標   [複製鏈接]

SoLM 發表於 16-4-17 13:17
以3322排名
1. 鄧顯
2. 庇理羅士
求其例個話根據3322排名就等如易入大學?

真係仲求其過甚麼全港50強......

你話間間學校有公佈3322? 咁請問聖馬可, 聖士提反書院, 寶血上智過去3年既3322率係幾多?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 16-4-17 20:23
你禁样講,我上边举果一連串既中学家長会好心up. 全港只有呢十间33222%高既中学先入流~ ...
又有人想做專家,知少少扮代表係度指點江山,只係希望新嚟EK既家長唔好再俾呢位小朋友只係讀緊唔知K幾既家長老點

siden    發表於 16-4-17 23:55
Yanamami  No eye see......  發表於 16-4-17 20:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ABC-DAD 發表於 16-4-18 11:47
如你是以升大學為目標
SoLM
榜上學校嘅[3322率], 可能樓主自己都唔知係幾多.....

求其放上嚟, 連校名都含糊不清.... 聖士提反 (邊間先?) , 聖保祿 (又係邊間先?)

ABC-DAD  細心呀  發表於 16-4-18 12:18

YmOra 發表於 16-4-18 12:07
3322說出入到U之可能機會率,各有睇法,難找共識.
但是,3322卻能看得見要完成大學畢業條路有幾遠吧!
3322可以見到D乜呢?

又舉個我今年常舉既例子:

中學名稱3322率聯招學位聯招學士學位本地非聯招學士學位3大比例本地學士課程比例本地專上課程比例海外升學比例
嘉諾撒書院87.91% (33222)42.30%39.60%20.80%
60.40%85.20%6.00%
港大同學會書院64.30%52.00%48.00%
25.60%48.00%52.00%29.10%
民生書院80.80%43.58%40.22%9.50%25.70%49.72%80.45%12.29%

3322率最低個間, JUPAS degree比例最高......  

洋蔥頭媽咪    發表於 16-4-19 13:12
TwinWong    發表於 16-4-18 12:38
Yanamami  数據王萬歲~~  發表於 16-4-18 12:33
ABC-DAD  到題劃龍點睛  發表於 16-4-18 12:21

Yanamami 發表於 16-4-18 13:56
True or False題:
出到社會工作,別人唔會太關心你幾多星(T)

出到社會工作,別人唔會太關心你幾多星 .... 如果知道你係高材生, 要求一定會高D, 但如果表現達唔到預期, 會好多說話聽

唔會太關心你中大港大或公大....畢業後頭幾年一定會睇, 工作5年後, 無乜公司會睇

有degrees加上工作態度就已經okay! .... 都要睇吓係咩公司

加多個point:
移民 .... 3大8大既學位, 多數國家都承認, 其它呢...... 暫時無乜幾多個國家承認

Yanamami  講既都係fresh grad出黎揾工就知味道~  發表於 16-4-18 14:06

ABC-DAD 發表於 16-4-19 08:48
以3322排名
1. 鄧顯
2. 庇理羅士
3322率高低, 令我諗起某D小學成日強調升中派首三志願既比例, 一樣咁有"意思"

Yanamami    發表於 16-4-19 11:07
ABC-DAD  有啲banner掛出嚟,標榜中英數通9x%高過全港總平均,我覺得好有創意  發表於 16-4-19 10:33

SoLM 發表於 16-4-19 11:45
1. 重申,3322只是一個較常見又有人提供的參考標準,你可能因應自己的需要去決定使用。
2. 3322的確是最底 ...
你自己去查証清楚你講既第1同第2點先啦....

由開始至依家, 都只見你齋吹, 沒有任何証據支持

TwinWong  攞你命三千, 佢一打你地几十人  發表於 16-4-19 12:32
Yanamami  起碼呢个帖內既家長無人同意1先~~  發表於 16-4-19 12:06

SoLM 發表於 16-4-19 11:00
對不起,非法嘅事可能EK也不能討論。至於自資的學位一定沒質素或就是騙人學位,我想自己判斷吧。

...
買學位係法律上違法的嗎?

暫時有邊位擁有國力學位既名人, 教授或者議員俾人起訴了?

SoLM 發表於 16-4-19 11:59
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 2735&extra=page%3D3

3322排名資料來源
人講你就信? 學人做"轉載王"呀?

想做專家, 就自己去睇校網搵吓資料, 睇吓人地D校務報告啦!

求其轉載亂講, 之後仲要強加自己意見話係人地既資料上面再話係人地既意思, 簡直無得頂!

TwinWong  中計, 佢只想加強自己点擊率  發表於 16-4-19 12:28

SoLM 發表於 16-4-19 14:57
我只是一書己見,請大家冷靜冷靜。如果有人能提供各校入神科、3大、8大十大排名,本人樂意見到,而且這是我 ...
你講到D資料咁公開, 咁你自己去揀又有幾難呢?

莫非真係淨係識"轉載", 唔識"搵"同"分析"?

SoLM 發表於 16-4-20 12:45
http://hkuspace.hku.hk/prog/llb-preparation-courses

法律學士學位研究下

呢個係University of London辦既國際課程, 呢個唔算係degree, 係Bachelor of Laws (LL.B.) Preparation Courses (University of London)
中文係:倫敦大學法律學士學位試課程

而且, 海外大學收生, 點會睇你3322呀? 中文1分都得啦!

其實你知唔知咩係本地學士學位課程?

ABC-DAD  八月中放哂榜,大學,升中都塵落定
樓主無咩人身攻擊,近來罕有,like一下   發表於 16-4-20 13:47

SoLM 發表於 16-4-20 14:00
讀呢個課程只係幫你考U of London LLB果個試,而唔係 HKU SPACE 俾個LLB學歷你。很多專業都要再考專業試包 ...
咁你係咪間接承認你誤導他人呢?

SoLM 發表於 16-4-20 14:03
咁你要去問下醫學院
又學狼英?

醫學院只係講有呢個course, 係你話呢個係法律學士學位:

http://hkuspace.hku.hk/prog/llb-preparation-courses

法律學士學位研究下

SoLM 發表於 16-4-20 14:11
咁又係,可能讀醫都估唔到自己另外要考公開試先有MBBS學位⋯

好多專業資格都要再考過一個專業資格認證既試啦, 有乜出奇?

Pauline_CC 發表於 16-4-20 14:28
回覆 hkpapa852 的帖子

其實他巳經誤導了多次.
每人既專長不同, 我較熟悉去收集數據, 有人較擅長引用別人既說明, 之後加入自己既意見話係人地所表達既意思

‹ 上一主題|下一主題