用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光(九龍塘)
go

九龍真光(九龍塘) [複製鏈接]

bkmon 發表於 16-12-18 22:46
請問各位意見,油尖旺區Band 2生首輪自行入讀機會大嗎?Thx
真係要走, 可考慮以下學校:

觀塘: 蒙民偉, 梁式芝
黃大仙: 德愛
九龍城: 丘佐榮, 培道, 九真, 何官
深水埗: 德雅, 黃棣珊

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

alungma 發表於 16-12-21 09:55
我都認為只係校長個人意願,自行只選band 1生,相信band 1生會於自行選更高水平的學校呢!

...
其實, 自行階段, 學校只會知道報考學生既相對全港次第, 根本唔會知班學生係咪B1.

所以話自行會選B1, 其實只係可以優先考慮次弟相對較高既學生.

九真2015年既DSE成績的確亮麗, 可惜到2016年無以為續

憫母  因為2015仲係用全中文考ma  發表於 16-12-21 11:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題