用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 6年以後升中這個遊戲,是不是還要玩一整年? ...
go

6年以後升中這個遊戲,是不是還要玩一整年? [複製鏈接]

jasontsin 發表於 15-11-18 14:56
6年後,主要靠Band的話,是否不用像考小學般誇張?還是差不多?
起碼玩3年, 由小五開始到小六畢業
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

florence.lau 發表於 15-11-18 17:00
仲要睇埋之前幾年師兄師姐pre s-1 生唔生性。其實大家在要求取消Tsa, 但無人提出pre s-1其實也是極不公平。 ...

我認為Pre-S1最不公平之處, 就係唔關考生事.

Pre-S1一般係升中派位結果公佈後一星期左右就考, 派得好既固然開心, 萬一派得唔好, 你估佢仲有冇心機同你去考?

而且都畢業啦, 盡唔盡力學校又唔知亦無得追究....... 所以, 要睇前人種樹, 其實有時幾心唔憤氣!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題