用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中問題
go

升中問題 [複製鏈接]

iceface 發表於 15-9-21 10:10
請問, 如果讀緊有聯擊中學的小學, 係咪就算係全級第一, band 1 成積, 都要睇隨機編號係咪最先, 至可以直接 ...

聯繫位/直屬位既運作:
係Banding+隨機編號嚟抽, 如B1申請人多於學位, 申請人按隨機編號取錄; 如尚B1申請人少位學位, 餘額由B2申請人按隨機編號取錄

如申請人不能取得聯繫位/直屬位, 將會按照隨機編號和其它同區申請人爭非保留位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MASAYA 發表於 15-9-21 18:43
真的,仲好大機會自行唔收咁多聯繫小學,除非你小學成績好標青,因為你成績唔夠好,大抽獎都會揀返佢,點解 ...
級一就算自行揀聯繫中學都未必收係有可能,好似BPS聯繫6/7間官小,你係A官小既級一都可能不如B官小既級10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 15-9-22 11:43
俾個参考例子....唔知邊階派入....只可以参考
東區 BPS 俾灣仔區....联繫位 10個....街位 2個
2間軒小已經 ...
統一甲部仲有7個位, 可能中甲1呢!

當然, 自行入機會大D
‹ 上一主題|下一主題