用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 農圃道-不去音樂會放棄期考分10%
go

農圃道-不去音樂會放棄期考分10% [複製鏈接]

ceciwong2008 發表於 15-4-21 12:09
想問依家所有小學係唔係一定要去「家教會」辦嘅音樂會,唔去就自動放棄期考分10%, 真係為難在職家長,兩個 ...
一定唔係, 我個仔個間家教會只會攪旅行同趣興班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ceciwong2008 發表於 15-4-21 12:30
通告真係咁寫,但我唔識將通告擺上黎,有無人可教我?
呢D係個別學校安排, 你只可以向學校反映, 甚至向教育局投訴, 其它人都幫唔到你.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 15-4-21 17:08
好似之前HKU話要学生必須番大陸交流禁小五六就話怕呈分,小—就真係去唔到都當蝕d分俾佢算。 ...
小一成績雖胨唔係太緊要, 但萬一俾學校blacklist咗, 以後俾分手緊D, 甚至永不納入精英班..... 咁就大鑊了!

唯有出絕招: 請病假!

Yanamami 發表於 15-4-21 17:19
絶对唔可以教坏細路:滥用病假係任何情况都唔应該。
請病假可以係學生或者家長, 再唔係家長攞AL囉!

鬼叫入咗間咁有"要求"既學校咩!

ceciwong2008 發表於 15-4-22 11:03
教育局係官,官校又係官, 所以同教育局解釋完個問題所在後, 得到的回覆是"家長可以與學校聯絡!"
...

官校辦學團體就係教育局, 除非學校明顯犯錯, 唔係既話教育局點會幫你? 正所謂"官官相護"嘛!

不過, 如果有一大堆家長一齊投訴同一個問題, 咁又可能唔同講法.

‹ 上一主題|下一主題