用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢vs新油天
go

禮賢vs新油天 [複製鏈接]

梗係油天, 只要係油天畢業, 就可以造福埋後代, 世世代代都有機會再做油天學生.

Mat_Dad    發表於 15-1-7 17:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

活C人 發表於 15-1-3 20:38
男仔我會選油天, 女仔我會選禮賢
其實男女都應該選油天, 深水埗雖則有2間一線女子中學, 但油尖旺一樣有2間一線女子中學, 聖瑪利同真光.

雖然聖瑪利升中時可揀既學位少, 但都叫有, 而且除咗兩間女校, 仲有幾間一線男女校, 好似伊中, 銘基同循道, 另女仲有少量庇理羅士既位可以抽. 一線中學學位比例遠比深水埗區優勝
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Cheesepop 發表於 15-1-6 16:45
可分享多點深水埗網學校嗎?現住32如抽大天,係咪機會大過搬31抽油天?

...
參考教育2013年度小一入學報告書, 31網有765人參加派位, 32網有507人參加派位. 係統計學上, 機會係大D.

而且油天名氣高過大天, 吸飛能力亦較高
‹ 上一主題|下一主題