用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好奇一問的世襲情況
go

好奇一問的世襲情況 [複製鏈接]

blueski 發表於 14-9-23 12:58
個個都話世襲一定必收, 但會唔會呢個情況? 如果小一自行分配有50%(即62個位), 但自行份配以有65個人係世襲, ...
你點定義"世襲"先?
教育局小一入學統籌辦法係無"世襲"呢個term

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

傻太 發表於 14-9-23 13:08
必收生,我只知細佬妹
其實如果以中文字意義解釋, "世襲"係指子女繼承父母, 所以如果話"世襲"係指兄姊在校就讀, 其實係唔啱
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

傻太 發表於 14-9-23 13:08
必收生,我只知細佬妹
再正確D講係, 細佬妹申請時兄姊在校就讀..... 兄姊畢咗業就唔係必收

blueski  你都講得啱  發表於 14-9-23 13:23

little_yolky 發表於 14-9-23 13:50
仲有在校工作既職員子女都係必收生, 同埋同一校址既中學兄妹在讀都係必收。

所以, 年年報小一時, 大家都叫 ...
但又真係有一兩間神校年年6/7月就請人喎!

hobby 發表於 14-9-23 13:52
回覆 傻太 的帖子

其實我都唔係亂咁講, 因為由幾年前的出生率已係咁升係咁升 ... 啲學校加班的加, 去年都 ...
其實教育局係試過叫個別學校係統一派位時加開班數.

講真, 如果一間學校會因出生率由5班變3班, 証明佢唔係大多數人首選囉, 又唔見LS, MCS, WY, Marymount 呢D學校要因出生率低縮班

kingqueen513 發表於 14-9-23 14:56
咁請問大抽獎前會知道自行後這學校剩餘多少學位呢
教育局會係一月再公佈每間學校統一派位餘額
‹ 上一主題|下一主題