用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 喇沙
樓主: radialforearm
go

英華 vs 喇沙   [複製鏈接]

兩間都開心,唔使諗呀? 都唔同級。LS 嗱.

回覆 ckcleung 的帖子

冇去到。校務處十點半前已經打電話來問點解唔入spb及入左邊間?唔好意思.

ckcleung  咁恭喜你考到更理想小學.  發表於 14-3-1 18:06

"這幾年英華的努力與成績是有目共睹的..."??? 我好有保留... 什麼成績呀?我只係見到校長好多時間見報重覆講其辧學理念及要學生參加d奇怪比賽 e.g. 什麼斯洛伐克十二歲下音樂比賽....唔係維也納唔係波蘭!為攞獎。其實勁就本地攞獎先.
講真其實真一線學校係好少出現係edu kingdom 討論區第一版的。你幾可見有人問DBS DGS LS SJ SPCC 的意見呀?潛意識已經知道勁根本唔使問

maxtimma  你所講既學校單已小學計,全部都有至少十年以上!不要忘記英華小學只係一間得十年歷史的學校,已有人(並很多人)拎她與其他名小比,可見其努力  發表於 14-3-3 01:00

我孤陋寡聞唔知YW 最近贏過. Sorry 都係果句YW百幾年嘅老校到而家都仲要努力升呢....快d出個狀元先嗱。

咪玩嗱,YW 從來都唔係一線頭。成日講埋啲進步左同埋啲花臣野. 名校唔係兩三年之間轉直資就可以造成的。LS DGS SJ 都用左數十年由舊生係社會上得到的成就及公開考試的成績來引證!
YW 出過啲乜嘢狀元乜嘢頂尖專業人士啊? LS SJ 差不多年年出幾個 sorry YW 唔見影。

補充一句,大部分學校都係考八及九科的。考得十科的大部份都係學生主動要求考多科如法文會計去挑戰自己. 如果學生晤係有能力考多科咪考八科囉. LS SJ WY .... 年年都各有三四十人考十科的。學生及學校對自己的要求明顯係高一皮。

我d 正義病又嚟嗱... Ha. 我點都唔認同YW 同 DBS LS 係同級的。晤知有冇 DBS LS 收左d 家長放棄而選 YW (客觀上應該唔會發生)?  如有,佢一定係有超乎常人的眼光
‹ 上一主題|下一主題