用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 31 網 - 循道學校
樓主: 8864
go

31 網 - 循道學校 [複製鏈接]

Re: 抽到net(31)循道小學下午校

JJ1122,
多謝妳的寶貴意見,其實我都是全職工作的,咁我想問下妳,我到時填寫統一派位表格係咪應該(甲項)(1)下午校 (2)上午校 而(乙項) (1)下午校 (2)上午校 咁填會正確嗎 ?

JJ1122,
我本來都想過搏下"St Mary",但係我同事個朋友女兒讀緊,話d課程太深,個女讀得好辛苦,自己又辛苦,咁我又唔想迫得佢太犀利,至於"油天"太過爭崩頭啦,費事博啦,而循道就有直屬中學,我覺得都係個好選擇呀,所以我決定選呢間學校,咁妳小朋友讀緊, 覺得呢間學校同"St Mary" "油天"有咩分別呀 ?因為我係上環返工,所以我女女就係上環返幼稚園,但老師唔熟九龍區d小學,只識得"油天",因此比唔到任何意見我,所以我只可以問你們幫忙,謝謝!!

JJ1122,
多謝妳意見,咁妳個小朋友現在讀緊幾年級呀?上午班定係下午班,同埋功課會唔會好多呀?

多謝各位寶貴意見!!
另外我想問下學校將會於2010年轉全日制,咁到時究竟是小學還是係中學會搬去新校舍呀?而新校舍會係邊區呢?

Hello,天仙局,
我住係油麻地,可以回答妳 (1)(2)的問題既,希望可幫到妳啦!
1)係彌敦道*逸東酒店*隔離有個巴士站,大部份巴士去尖沙咀,佐敦道都會在這裡停站,妳可以試下搵下妳屋企附近有冇去此兩個地方的巴士呀,而且距離學校都算近!
2)至於食店係加士居道對面既西貢街會有一間小食店,有車仔麵,魚旦,雞旦仔等等...的小食,隔離重有間涼茶鋪,而係永安百貨後面差不多成條街都係食肆,所以妳唔需要擔心冇野食.而且重有便利店架!

Hello 天先局,
其實我女女要出年至升小一, 所以有排都未輪到我,不過我打算幫佢報*循小一下午校*,因為我覺得妳地每位媽咪都好好人,好肯熱心幫我解決問題,好開心認識妳地!! 我住係油麻地駿發花園,所以學校距離我屋企都算近架!而且我同妳一樣都係日頭返工,要到夜晚至可以陪小朋友,重有就係我個女好鬼夜睡覺架,就算熄曬d燈唔理佢,佢都可以係床到成個幾鐘都未睡,但第二朝又唔願起身,真頭痛!!唔知道妳地有冇我這些煩惱呢?

天仙局 & JJ1122,
因為日間我要上班,而且屋企亦冇人照顧我囡囡,所以佢現在係返全日制幼稚園架,實會睡午覺,所以夜晚咪唔願睡覺囉!重有我打算囡囡小一時會請工人照顧佢,因為我冇經驗,所以我想問下妳地覺得請賓妹好呀定係請印傭好,同埋我應該點教個小朋友同工人相處呢?我怕小朋友蝦個工人,但係又怕佢蝦我個女,真係唔知道應該點做好?如果你地有D咁既經驗可否教下我呀!

天仙局,
多謝妳意見,我想問下妳,妳用邊間僱傭公司架?話我知呀,我想打電話去問下資料,同埋妳工人本身黎返工之前係咪已經識得做家務架啦,駛唔駛再教佢架?

各位媽咪,
我想問我只係得基本15分,如果我選擇下午班,係咪一樣都是冇咩機會第一輪選擇到我呀!

Dear ElizabethLai,
我想問一,二年級的課外活動係咪隨意參加與否架?咁如果唔參加課外活動,是否星期六就唔需要返學 ?

Dear ElizabethLai,
我想問一,二年級的課外活動係咪隨意參加與否架?咁如果唔參加課外活動,是否星期六就唔需要返學 ?

各位下晏班的媽咪:
我想問下妳地下晏班d小朋友重會唔會返補習班架?因為我可能會比我小朋友返補習班,我想問妳地小朋友平時d時間又會點同佢分配呀?可否比d意見我呀!

Elim2002,
因為我同我老公好多時都要加班,差不多要8時半至可以返到屋企,但是我怕佢唔聽工人話唔肯自動做功課,所以就交比補習社,我回家後再同佢溫書囉!星期一至五可以安排到時間比小朋友學其他活動,夠時間嗎?

回覆 #1 Barbara 的文章

各位家長妳們好,小女兒會係九月升循下小一,我家住在油麻地,距離學校大約15分鐘路程,但是因為她是婆婆湊,而我怕老人家行學校的樓梯及揹負我囡囡書包會太辛苦,所以打算坐校車,但學校新收費要$550元,我覺得比較貴,所以我想問問各位媽咪,有沒有其他相熟的司機可以PM給我呀,誠懇的請各位幫忙,謝謝!!

回覆 # 的文章

各位媽咪,

妳們應該都收到cambrige english course的通告了,你們有冇打算同小朋友報讀呀?同埋我想問問一些讀過這個course的家長意見,覺得教得好唔好,請大家比d意見,多謝幫忙!!

君媽,

我想請教妳, 妳知唔知道小一普通話考試是考什麼的,因為我問囡囡, 佢唔識答我呀, 煩請幫幫忙, 謝謝 !!

原帖由 君媽 於 08-10-24 10:52 發表

測驗是用一堂時間,即45分鐘來測的。所以,如果你有時間的話,可出一份卷,約6頁給囡囡練習一下控制時間。
數學方面,我自己是將學校老師出的工作紙改少少數字,再給囡囡計。
小一英測時,老師會先解題,題目上亦有例子的,像平時的工 ...

君媽:

謝謝妳的資料 !!

原帖由 君媽 於 08-12-31 14:01 發表

Elim,
老師會派範圍的。只考口試,給A B C等級。
‹ 上一主題|下一主題