用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你地係點幫小朋友揀學咩樂器?
go

你地係點幫小朋友揀學咩樂器? [複製鏈接]

宜家小朋友越來越細個開始學樂器,但咁細個你地係唔係俾小朋友自己揀,定係家長幫小朋友決定呢?

講真樂器好似鋼琴呀,小提琴呀,二胡呀等等,都唔平,最怕買左小朋友無興趣學,但咁細個小朋友真係好難講有無興趣,咁你地會點做呢?

同埋你地個小朋友係幾歲開始學樂器? 我仔宜家2.5歲,上緊一些音樂啟蒙班, 想遲d俾佢學樂器, 但唔知幾歲好, 同唔知學咩好, 所以想知其他人是點做呢?
   0    0    0    0

原帖由 lillymarie 於 10-12-6 08:38 發表

等我講下我細仔. 我發現佢細細個就會不其然咁跟住音樂舞動, 好似有些少音樂感. 所以我心裏打算讓佢學一樣樂器. 我睇書話幾時開始學樂器, 有兩種理論, 一係就等到7歲或以後先開始. 一係就以suzuki為主, 認為早到2歲 ...

多謝你的分享, 其實我兒宜家只係2.5歲, 我想開始發掘下佢對咩樂器有興趣, 然後幫佢搜集多些資料先. 我自己頂唔順鋼琴及二胡, 我估我都唔會叫小朋友學這個, 而鋼琴外最普遍的應該是小提琴吧!

如果我俾佢睇管弦樂團等大合奏表現, 是否可睇出佢較喜歡邊類樂器? 我兒宜家有上音樂啟蒙班, 都有接觸下不同類型樂器, 佢就好似樣樣都喜歡囉!

其實如果你細仔想學大提琴又怕貴, 有無想過試試音統署?

Peter and the Wolf 是DVD嗎?

原來學左小提琴就唔適合學大提琴, 真係要諗清楚囉!

原帖由 lillymarie 於 10-12-8 09:30 發表

我起初都係買些DVD俾佢地睇, 一邊聽, 一邊話佢地知邊種聲音係邊種樂器. peter and the wolf都係一個好好的音樂去介紹. 另外, 亦係youtube搵不同既樂器片段俾佢地睇. 夠3歲, 小朋友又接受到的話, 可以考慮暑假的"合 ...

我本來都想同阿仔一齊學, 但時間唔許可. 慘, 我淨係食唱K, 樂理等咩都唔掂, 咁係咪會影響我小朋友學習樂器呢?

原帖由 share123 於 10-12-8 09:42 發表

身邊有d家長3歲開始俾小朋友學小提琴,4歲學鋼琴,不過家長一定要同佢地一齊學,或者本身有音樂基礎,甘先會令小朋友無甘容易放棄.呢方面你自己可以衡量下. ...

Sorry, 我唔知邊度有得學二胡, 幫唔到你.

原帖由 woowooma 於 10-12-8 10:23 發表
請問邊度有二胡學?

係咪真係要學琴先? 但我好唔鍾意琴, 而且我見朋友個仔都無學琴, 直接學小提琴, 都好似無咩問題呀!

咁我去買隻Peter and the wolf 俾阿仔試下聽先,係咪普通如hmv都有得賣? 謝謝!

原帖由 lillymarie 於 10-12-8 21:31 發表
Peter and the wolf 彼得與狼
係一首樂曲,說一個簡單的故事。當中用不同的樂器扮演不同的角色。例如絃樂樂器是彼得,巴松管是彼得的爺爺,長笛是小鳥,clarinet is the cat, oboe as the duck, French horns as the wolf an ...

多謝賜教,講真我對音樂真的不在行,唔係好識分邊樣係邊樣樂器。

另外我想問,有人話管樂唔係個個能學,而係要睇肺量,要夠氣吹才可學,唔知係唔係呢?好似又有道理咁.......

咁弦樂又有無咩限制呢?我聽人講學小提琴需要小朋友先明白三維,才適合學。

原帖由 lillymarie 於 10-12-9 10:54 發表

HMV, 香港唱片, 或者大衆書局可能會有. 我好多年前買的. 阿仔最鍾意"芝麻街"個VCD, 到今朝我係youtube搵到條片俾佢聽, 叫佢估係咩歌時, 佢第一個反應仍然係: 芝麻街!

得閒上下youtube都搵到好多寶架.

另一首樂曲 ...

三維是指3 Dimension,我聽人講鋼琴較易上手,因為鋼琴彈奏的動作只是兩維,但小提琴彈奏的動作則屬三維,因此小朋友較難學習。

我一直以為管樂是越大越難吹,原來剛剛相反,咁就知我對音樂有幾多認識啦!

咁學樂器是否須同時學樂理? 但會唔會好悶?

謝謝你呀!

原帖由 lillymarie 於 10-12-11 18:07 發表

賜教不敢當! 我只係分享我所知, 務求拋磚引玉咋!
管樂, 有難吹和易吹的樂器, 簡單講, 管越粗越簡單越容易吹. 難: 圓號--------->低音大號: 易. 不過銅管樂器都幾大件, 起碼小學先考慮.
三維係咩黎架? ...

我都覺得你好有恆心。

原帖由 *~heARt~ 於 10-12-11 13:59 發表
您們好!
我亦想將我的經驗與你們分亨.

我覺得小朋友從小開始引導他們對音樂的興趣是有必要的, 因為音樂隨了令人陶野性情外, 還可以令人舒緩壓力.

為可我用”引導”呢? 因為不是每個小朋友都一出生就喜歡音樂. 要 ...
‹ 上一主題|下一主題