用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 抱歉, 請讓我呻下...
go

抱歉, 請讓我呻下... [複製鏈接]

送支強心針比大家^^
話說今年小一入學,有位朋友仔一開波就係後備生,連2IN的機會都無;派位成績唔理想,喺派位前已向啓基寫求位信,結果七月有機會安排2IN。

果位朋友仔頗有性格:成個面試過程處於”完全不合作運動”,甚至校長問佢鐘唔鐘意啓基,佢一口就拒絕答唔鐘意;校長再問佢:咁你想讀邊間?佢真心答左校長另一間學校的名稱,跟住就咁走左出課室(型爆)。佢父母都好傷心,不過過左兩日竟然收到啓基OFFER~~(申報:呢位朋友仔喺某方面的運動才能好,數學亦好,有參加多種課外活動)。雖然到最後呢位朋友仔叩門成功無讀啓基,但再一次證明父母的誠意同埋日常努力都好重要!未到最後大家都唔好放棄^^

首輪2IN應該完滿結束,後備生的信跟據以往經驗會陸續寄出,有遲有早收到

隔離"小一選校" 開左題目傾緊, 信係寫:未獲取錄~~
即係證明, 莫校長離任後,好多野都跟據陳校長上任而變更~~上年陳校長第一年到就咩都唔改住~~而且莫校長的處事作風一直係有愛心,留一線讓家長及學生不會受到直接衝擊。。。點知新官上任就轉了制度囉~~

再就今年的第一輪簡介會講解國教問題,再喺上個月的佔中話題上的教學方法問題。。。究竟啓基日後會變成怎樣的教學方針呢??@@

雖然校長滿面笑容我不能夠肯定佢係咪有愛心, 但面試時見到D校工的確好親切, 老師亦好有耐性解答問題~~只是喺陳校長的領導下, 學校制度的確有所改變亦不能否定, 而呢種改變希望同莫校長當年的教學理想不要有太大出入就好了!

shanshan16 發表於 14-11-6 15:17
回覆 sze0203 的帖子

陳校長之前做嶺小校長,
真心希望啓基繼續保持愉快教育概念, 現在香港的小學買少見少了!

啓基愉快學習係少功課, 多讚賞, 到小五小六亦會增加功課能應因呈分而喺課程上亦會緊張,只是喺初小時間仍能保持學生的童真及過早催谷的愉快學習環境!

sufiemily 發表於 14-12-5 13:39
謂問啟思九龍塘讀易考入嗎?
http://www.creative.edu.hk/school-net.html

這幾間都係校監企下的啓思幼稚園,啓幼只係加分不是必收生
‹ 上一主題|下一主題