用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心 vs 聖家
樓主: kongman
go

聖心 vs 聖家 [複製鏈接]

回覆:SarahGil 的帖子

兩間位置距離頗遠,不如揀間近屋企。

引用:四間學校都是兩所小學爭入一間中學,除非你

原帖由 HauMiranda 於 16-08-01 發表
四間學校都是兩所小學爭入一間中學,除非你唔想升番上直屬中學,否則都不會happy (或者初小會好一點),如 ...
半日制是否好,見仁見智,各取所需,唔少在職家長唔係咁prefer。

引用:回覆+sheffield+的帖子 聖心中學banding都

原帖由 SarahGil 於 16-08-02 發表
回覆 sheffield 的帖子
聖心是band 1 好學校,但去年2015 DSE符合入大學學位的minimum requirement只是大約78%(在它的官方school report可找到),可能就未必是坊間所謂的band1a了。不過參考下就算,數字每年可升可跌,始終它是band 1好學校。

回覆:sissysze 的帖子

聖芳濟唔清楚,聖心有教深教快,天神也是,一年級書單已需買2年級年書,二年級已開始有精英班。聖家無教快無教深,一至六都無分精英班。九龍城聖家6月頭考完試,一直到七月中放暑假都係返兩個半鐘,只做一些活動無書教,有家長覺成個月太hea。

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-08-08+發表

原帖由 siden 於 16-08-08 發表
我恨不得一年hea足九個月
如果你小朋友真係咁hea,你可能......

百貨應百客,有d人鐘意谷的。

siden    發表於 16-8-8 20:27

回覆:bb560 的帖子

根本不能以偏概全。每一間學校都有人歡笑有人愁,聽到什麼意見視乎認識的是在愁的還是在歡笑的。在同一個家庭,不同兄弟姊妹有不同的性格,快樂指數都可以有顯著差異。

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-08-08+發表

原帖由 debbielau 於 16-08-09 發表
返2個半鐘,真的嗎?如提早放暑假就咁好啦😀😀
0800 -1030。聽説(有錯,請指正)教育局有規定上學的日數,津校不能隨便太早放暑假。

‹ 上一主題|下一主題