用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 收到15/16 K1offer 既媽媽
go

收到15/16 K1offer 既媽媽 [複製鏈接]

我覺得阿仔做到9成9的野囉。有條老師指住個酉蘭花問佢咩,係唔知,仲不停反問老師呢個係咩黎,好有為什麼精神

Mag223 發表於 14-11-19 23:33
我仍考慮留位費中,因朋友大女細女讀緊,冇可口非是Happy School(彩用IB program), 老師有愛心,但聽完大女 ...
但根德SC都總有小朋友全軍覆沒喎。你不如睇吓佢網站的升小成績,用學校計,有8成直私都係band1,我又覺得幾好。

cuereheart 發表於 14-11-20 07:14
全軍覆沒這麼慘?係乜原因?其它小朋友多此種情況嗎?
冇錯,都要睇埋其他小朋友的情況。

Mag223 發表於 14-11-21 22:45
阿妹個同事係咁講,做咩考呢間!
程度非常淺,冇功課,俾佢同事彈到呢

...
佢會唔會混淆左另一間啟思??啟小附幼幾乎英普教學,語境一定好,另外,佢最近一年的升小考直資成績好好,你有冇上網站睇過?
唔好介意我咁講,如果你唔鐘意啟附幼,就唔應該留位,大拿拿$1200喎!你對學校咁猶豫,即使他日你小朋友入讀,你都會唔開心,成日後悔點解當初。。。

其實啟附幼學術一定比其他名幼淺,佢的與眾不同之處就係真正活動教學,經驗學習,少抄寫。我仔仔係個成日問點解的人,我答佢問題答到口軟,有時答到冇得答。因為咁,我傾向啟附幼,覺得學校可以滿足佢的好奇心。唯一令我卻步係如果升啟小學費好金,傳統小學就平d。不過,我同c6都同意如果仔仔讀啟幼真係好好,可以啟發思考,可能會升埋小學。

其實唔好介意人地講咩,要諗吓你想比咩教育你小朋友,你小朋友最適合咩教育。學校收你小朋友一定係老師見到你小朋友身上某種特質適合學校的。

利申:仔仔讀緊的pn應可直升,另外都有SN AM offer。但仔仔7成會讀啟附幼。

Venusacc  Agree!  發表於 14-11-24 13:55

ilnay 發表於 14-12-13 00:26
請教:另一個post有家長問左學校,一班45人。讀緊既家長可以分享下,實際情況嗎?thx

...
45人多得不能接受喎,如果係真,大家同唔同意一齊向學校反映吓?講明先,我唔係麻煩投訴家長型,但我覺得學校可以分多d班或者停止收生?如果真的45人一班,可能唔讀啦
‹ 上一主題|下一主題