用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生發燒問題
go

中學生發燒問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,

我仔前星期都病,我睇兩次醫生,佢哋都冇做測試!唯有係佢發高燒(103度幾)期間沖凍水涼,多飲水,多抹身,係佢退剩99度,我轉睇中醫,跟住食中藥飲果汁,食咗兩劑中藥,痾咗幾次,佢喉嚨痛好返,只係有些咳!呢個方法對我亞仔有效,你可考慮!

yuk hei mum

原帖由 xmanman 於 09-9-22 13:30 發表
阿仔班(中一)都有幾個同學仔請病假, 坐佢格離的同學上星期五請病假(話肚痛), 點知阿仔話同學最後都發燒
唔知其他中學多唔多人發燒呢?

我仔現在連績3日發燒.....今日仲要高燒, 我怕怕, 拿拿林同佢去私家驗 ...

醒目開學勳章

hi,

我仔病徵:喉嚨痛、發燒、咳!盡辦法令佢退燒先~我仔沖凍水涼,幾個鐘一次,不停抹身,一個鐘飲一至兩杯水,佢轉微燒時,我就捉咗佢睇中醫,不過我停咗西葯over12hrs,才俾中药佢飲,飲完药隔兩三個鐘就俾果汁佢飲(火龍果、奇異果或萍果汁)!我亞仔飲咗兩劑就清咗喉嚨痛,如果你住係黃大仙附近我可介紹亞仔睇個中醫俾你!

隔離topic mandy話特敏福有副作用,我去睇醫生佢又冇幫亞仔check(有一次去醫院睇街症),佢total病咗五日,期間擔心死我!

不過退咗燒而有喉嚨痛及咳,以下條form或者可幫到手,但當然執药時最好問清楚,因每個人唔同:
養陰清肺湯:(我果邊收三十蚊一劑,不過預咗飲完會痾兩三次)
生地
甘草
川貝
元參白卓
薄荷葉(後下)

yuk hei mum

原帖由 JP 於 09-9-22 15:46 發表

我細仔尋日放學後燒到 39.x度,私家醫生快速測試驗到甲型流感,有7成以上機會係豬流感http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=107&cb=12345630&n=a40b61dd,要食特敏福。醫生仲話家人好大機會被傳染!: ...

醒目開學勳章

hi,

亞仔病好只有幾聲咳,就到我頭赤赤,我又即刻睇中醫打低,touchwood都冇俾佢傳染!

yuk hei mum

醒目開學勳章

hi,

yes, agree!

yuk hei mum

原帖由 maggiewong1238 於 09-9-22 17:00 發表
我仔上星期六都發燒, 醫生話差不多個個細路睇症都是發燒39~40度, 都係流感啦, 如果食藥兩三日之後病情嚴重咗, 即刻去睇政府, 但都冇乜特效藥咁話. 同埋都冇要求做流感測試, 我估計未公布的人數多好多倍. ...

醒目開學勳章

hi,

already sent, pls check!

yuk hei mum

原帖由 Carmen2004121 於 09-9-23 00:17 發表

Hi,

我兩個女都同時病了成個星期 . 阿大看了 4 次西醫 . 細女看了兩次才好 . 今天才返回學 . 擔心死我 . 因怕要食特敏褔 . 我是住近黃大仙那邊 . 請問您指的中醫是那位 . 在那處 . 等阿女盡快清清個感冒底 .因她 ...

醒目開學勳章

hi,

我已pm多次俾你la!

yuk hei mum

原帖由 Carmen2004121 於 09-9-23 00:50 發表

hI ,

Sorry , 眼大看過龍 . 真是找不到 . 請幫忙報多次料 .....中醫名稱 / 地址 / 電話等...........勞煩晒 .

醒目開學勳章

hi,

因為係屋村,我覺得勁平,診金$30另兩劑药共$96,total126

yuk hei mum

原帖由 Carmen2004121 於 09-9-23 10:36 發表

Hi,

收到啦 !! 勞煩晒 !!
請問診金是多小 ?

醒目開學勳章

hi SearchSchool,

唔好太擔心,冇事嘅!帶佢睇中醫試吓清吓d感冒底,幾好kar!

yuk hei mum

原帖由 SearchSchool 於 09-9-23 12:13 發表
Hi Yuk Hei Mum,

My daughter also got sick one week ago.  She has sore throat, coughing, 鼻塞 and fever above 102 and I took her to see the private doctor but did not do the test for Swine Flu and did ...

醒目開學勳章

hi,

已sent!祝早日康復!

yuk hei mum

原帖由 winnieyahoo 於 09-9-26 10:13 發表
我也住黃大仙可否給我中醫的資料.
阿囡昨日終於發病,今早燒到102-103. 今日唯有留係屋企.
‹ 上一主題|下一主題