用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 遲來的決定……
go

遲來的決定…… [複製鏈接]

K3開學初決定重讀K3,因仔仔發展遲年幾,但幼稚園話冇位多,到1,2月參加大抽獎時也說唔知應該冇位,我一心諗要仔仔迫上小一,知一定好辛苦。依家幼稚園先話有位重讀,嘩!下個月頭知大抽獎結果,咁遲先話仲有位重讀,要我苦等由自行到大抽獎又等結果,下年又玩多次

2    0    0    0

回覆:遲來的決定……

我問了教育局,最後月尾決定寫信放棄大抽獎,因結果未出,下年可以再大抽獎

引用:回覆+yoyo-chow+的帖子 一生人只可以抽一

原帖由 2010YL 於 14-05-20 發表
回覆 yoyo-chow 的帖子

一生人只可以抽一次, 唔好諗喇, 讀小一啦
我都又想過迫佢上小一,已經參加小一識認班,但上緊早期訓練評估差年幾,姑娘話佢小手肌等差抄寫會好慢及辛苦,最好遲D上小一

多謝大家支持我要個仔重讀,希望呢年可以再追近D同齡同學仔

引用:贊成重讀同埋你仲未升上小一,+仲可以繼續在

原帖由 Tigerpooh 於 14-05-20 發表
贊成重讀
同埋你仲未升上小一, 仲可以繼續在早期訓練到做training,
早期訓練到6歲就冇,政府冇得再跟進,只有我盡量幫佢練習,因私營的訓練太貴了

bobbob  我見過有啲小一仲有得train, 你最好問清楚間centre  發表於 14-5-20 17:21

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-05-20+發表其

原帖由 ozoz 於 14-05-20 發表
通常d學校小一會就住下,即使捱過小一,小二三呢,個小朋友能力係未到,漫漫長路會好辛苦。我自己細女係12 ...
我就係怕D"三姑六婆"超煩,連同屋企一齊住的老爺也說“重讀又唔係白痴”我聽完O嘴,乜咁諗乜思想

引用:小朋友仲細,+重讀反而唔係好hurt+,+而且d幼

原帖由 richmoney 於 14-05-20 發表
小朋友仲細, 重讀反而唔係好hurt , 而且d幼稚園同學都各散東西, 好少見到. 如果上到小學先重讀就麻煩了 ...
我就係咁諗,怕小學先重讀,比同學講足六年。依家佢仲未太介意,因細佬上K1同佢一齊返學,叫佢照顧細佬

回覆:ozoz 的帖子

多謝大家認同我,我個心都好過D

引用:我問了教育局,最後月尾決定寫信放棄大抽獎

原帖由 yoyo-chow 於 14-05-20 發表
我問了教育局,最後月尾決定寫信放棄大抽獎,因結果未出,下年可以再大抽獎

...
我問了

引用:Quote:原帖由+CM0804+於+14-05-20+發表Exac

原帖由 ozoz 於 14-05-20 發表
唔好話大6,香港爸媽都好多係咁有好多接受唔到人地話佢小朋友需要支援,覺得小朋友無問題,問題系 ...
有D家長就係可以將小朋友完全交比人,咁就D責任比晒人,自己可以唔洗埋可能係我哋太緊張啦!

回覆:MrBeast 的帖子

等我問下協康先,Thanks

引用:支持樓主,小朋友可以多d時間掌握,第日升

原帖由 Fun.mom 於 14-05-20 發表
支持樓主,小朋友可以多d時間掌握,第日升小可以有多d自信去面對,同埋唔好比三姑六婆影響都你同小朋友,聽 ...
嘩!叫佢哋收聲,我就唔會。最多只有扮聲唔到

引用:支持樓主。有鄰居孫女,學習能力偏慢,但諗

原帖由 NT-1 於 14-05-20 發表
支持樓主。有鄰居孫女,學習能力偏慢,但諗住順其自然,當超細B上小一。祗是屋邨二線小學,课程已令她很吃 ...
我就係怕變成咁,佢會怕咗返留學。如果到呢個情況又要“轉校”……

非常失望幼稚園忽然話冇位比我仔重讀K3。等我煩咁多日,打咗咁多電話又取消又申請……

MrBeast  轉校,一些學生k2後會去is, 於是k3便有位,不過要快,碰碰運氣  發表於 14-5-28 05:30

回覆:hazelnutcake 的帖子

又跟之前一樣升上小一,唯有再努力D幫佢做訓練

karen55407    發表於 14-5-28 23:07

引用:如果你真係好想小朋友重讀K3,+你大可以再試

原帖由 喜樂果子 於 14-05-29 發表
如果你真係好想小朋友重讀K3, 你大可以再試下其他學校, 可能都係困難, 但當比多次機會自己, 但如最後條路都 ...
希望佢發揮佢嘅小宇宙,可以應付到啦

‹ 上一主題|下一主題