用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣聖若瑟英文小學vs優才
go

九龍灣聖若瑟英文小學vs優才 [複製鏈接]

引用:背景:細孖(仔),中文程度高,已可以睇小學程

原帖由 NaughtyLuiLui 於 15-11-25 發表
背景:細孖(仔),中文程度高,已可以睇小學程度小說,已自己作文寫文章(簡單10幾句),英文ok,普通話ok,對語言有 ...
st Joe 出名嚴,小一小息都唔比玩,似乎唔岩細孖性格

fireenginebb 發表於 15-11-27 09:21
我阿仔小一都係St. Jo,又唔覺話小息唔俾玩喔
我朋友讀St. Jo, 話小一唔俾落操場, 小息只係留係課室睇書

aka722 發表於 15-11-27 18:42
入英文班是要被挑選的嗎?六年都是這樣?知唔知中文班和英文班的成績如何? ...

聖若瑟英文中學 其實是中文中學 ( 雖然個名叫英文中學 ), 後來經"教學語言微調政策" 加設英文班.

以學生的成績分班, 成績較好的學生會被編入英文班,而英文程度不達標、成績中游或以下的則會被編入中文班。不過在這樣的分流制下,會使到成績中游的同學經常「上落車」,即每學年需轉用不同的教學語言上課

aka722  Thx a lot, AgapePa!   發表於 15-12-7 12:28

siumanma 發表於 15-12-7 13:32
如果讀完優才小學跳番出來揀中學,係咪跟咩校網?咁樣跳船有沒有優勢?
  ...
優才小學 是西貢區中學校網, 亦可用住址轉校網.
同區無乜好抽, 西貢區得一間迦密英中比較好.

‹ 上一主題|下一主題