用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 焦急媽媽急問意見,需要退學嗎?
go

焦急媽媽急問意見,需要退學嗎? [複製鏈接]

我女女兩歲多,2歲時插班N, 頭兩個月返學完全冇問題,會自己行返班戶搵返自己位坐,晌農曆新年期間我接到學校通知佢果班的雙班主任同時離職,因女女剛適應老師,我唔係咁好受但都要接受。

問題出現晌假期開學後,我女女如常快樂咁自己行入班房,佢一入到去坐好後問我“Miss xxxx”(舊主任)去左邊呀,我話放假咁我就離開左課室,跟住第2日返學未入班房就喊,之後直頭收埋自己晌床底我根本扯唔到出黎換校服,我亦唔想迫佢因怕佢對返學討厭,所以我就問下新老師佢晌學校有冇事發生過,老師話冇,一切正常。

如事者我自己幫佢請假三星期,因佢情緒差到連房門都唔出,我完全唔知佢發生咩事,連我話公園都唔去,等左幾星期佢好啲我就帶佢出多啲街。

到4月我決心帶佢返學,夾硬換校服,抬佢行返學,入到學校課室佢大喊話好驚,要走,我忍心離開。點知佢返左2個星期啦,抗拒程度每日提高,我每日送完佢返學都聽到佢大喊尖叫,而收聲的時間亦每日需時更多,我可以話佢係一日比一日更驚返學。

我問過女女點解妳唔想返學,佢只答好驚學校,好驚哥哥,好驚老師,話返學唔開心唔好玩。我正煩惱究竟我應該繼續迫佢日日返學,定幫佢退學等9月先讀另一間K1? 究竟呢個係佢適應期定同學校唔夾?我宜家放棄係咪半途而廢? 定係佢係超細b所以未能喜歡返學?但點解頭2個月又適應得好好?

我想講教有經驗媽媽比意見我,見到女女每日咁尖叫式喊法又咁驚學校好心痛,點先對佢最好呢?

hppa  of course quit immediately. while you still need to find out the actual reason and if the reason is    發表於 16-4-21 09:53
   2    0    1    0

回覆:焦急媽媽急問意見,需要退學嗎?

學校說只是適應期,覺得係我過份緊張。

但我做媽咪覺得唔係咁簡單,因為佢頭兩個月唔係咁,係換左新老師後返左一日學之後突然既轉變。

我從學校問唔到任何野,我問個女佢只話好驚老師同學校,驚同學,我剛送完佢入課室佢仲係大喊大叫,老師走埋來話抱佢佢仲喊得更大聲,狂叫“好驚,好驚,媽咪救我”,個心真係好痛

回覆:acfun 的帖子

老師,學校同屋企人都話佢係摟計唔返學,叫我放手比時間佢適應,所以我想睇埋今個星期。

但佢復課兩星期,每一日只係驚得更多,我覺得佢唔係適應緊,係根本適應唔到,宜家決定退學我都被評為怪獸家長

hppa  right action  發表於 16-4-21 18:05

回覆:vpo0615 的帖子

其實佢返過3個月學前班先正式返N

之前既學前班都係分離式,佢自己拉龍入班房,我在大堂睇monitor等佢觀課,佢從第一日都冇喊過,直到返呢間幼稚園N頭2個月都一樣冇喊過,返屋企仲會講下食過咩,唱咩歌,邊個同佢玩,邊個同學有喊等等,總之一切正常。

轉捩點係轉班主任後返學之後既第2日出現大抗拒。佢宜家見到任何校服,書包都會叫我掉落垃圾桶,校服佢偷偷想擺入厠所沖走佢

hppa    發表於 16-4-25 15:36

回覆:Cutekillq 的帖子

其實退學我所憂慮係:

1。究竟係我女自己情緒出現問題,定學校問題。
2。轉左校係咪會出現同樣情況
3。呢間幼稚園近家,升小ok,退左學冇得上K1

‹ 上一主題|下一主題