用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
樓主: aquarius828
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

回復 1# 小鄧 的帖子

小鄧:

咁聽日我地咪可以見面囉! 點先知你係小鄧丫, 我地真係失敗, 到e家都未真正傾下計, 打個招呼

其實, 實不相瞞, 我老公唔多理仔仔d功課架, 都係我一腳踢, 所以我只用我有限嘅能力去盡量同佢一齊努力; 學校多嘢攪, 我都馬虎咗架啦, 正如你所講, 填滿哂d位, 功課就照交架啦, 至多返嚟改正, 再教佢; 我同你一樣都係大約7點幾先食飯, 通常功課都已完成, 飯後的時間就做下網上嘢(中文智愛平台丫, smartABC丫, 做完之後比佢玩一陣, 無乜特別嘢就咁; 如果有默書果d, 就會同佢預默下咁) 小朋友大部份都貪玩, 但仔仔有時會過份咗, 當影響到讀書, 我就會"興"架啦! 哈哈哈... 但有時會同自己講, 唔好太緊張, 過份緊張未必係一件好事嚟!

小鄧:

好丫, 咁等你電話啦....

我老公就唔會話我嘅, 因佢知我都會盡力, 得唔得係睇仔仔自己本身, d分高嘅佢梗係會讚啦, 差d果d佢話同仔仔講, 下次比多d心機啦 (其實係人都會咁講架啦, 哈哈哈) 我鬧仔仔時, 佢唔會加把口, 至多事後氹返佢, 同佢解釋媽咪點解會咁嬲...

原帖由 小鄧 於 11-11-16 10:11 發表
明天小朋友要8:15am前回校, 家長就8:30am先入得學校操場集合, 咁我就8:15am打電話俾你啦, 我仲有你電話, 學校門口相認啦。

我之前都係老公唔理的, 但眼先佢好得閒, 上網, 打機, 去打波, 有時見我發脾氣就冷眼旁觀,  ...

小鄧:

你講得無錯丫, 成績好嘅要keep住, 所以要博命; 成績唔太好果d, 就要博哂命去追頭d; 至於成績差果d, 直頭要博哂條命起誓追; 所以都係不同程度嘅為成績而博命...

你仔仔心地好好, 好識得為人著想, e樣嘢真係難得架, 如果要我撰, 有個成績好, 但唔好心地嘅; 一個成績麻麻嘅, 但好心地果隻, 我一定撰後者, hehe~~ 不過最好就係兩樣都有啦, 人本性就係貪心, 想一得二, 所以我覺得首先係要大人改改先, 而唔係小朋友丫, 哈哈哈.....

原帖由 小鄧 於 11-11-16 15:26 發表
咁就明天call你啦! 今次只許成功, 不許失敗。

有時回想起, 結婚接新娘時, 新郎哥都係話咩聽晒老婆話, 咩d錢俾晒佢咁, 其實要提下d將會結婚又會生bb的準新娘要加返句, 有仔一齊教囉。

我地都好慨嘆, 成績好的小朋友 ...

各位早晨丫!

小鄧, 我地終於見過面啦, 但傾計時間唔多, 其實果日都好難得有哂a, b, c, d班嘅家長架, 可以傾下計, 時間多d就正啦!

果日旅行完, 仔仔喉嚨痛丫, 哈哈哈, 之後帶佢去睇醫生丫; 果日佢地真係發哂達, 任食零食無人話, 但食得鹹魚就要抵得渴, 呵呵!

今日小一自行派位放榜啦, 唔知有無新家長入嚟報下喜呢可?

hihi,

小鄧, 我都好想見下你個仔丫, 佢真係好攪笑丫! 我都比佢笑C... 但講真一句, 你仔雖然咁作, 但應該都總有分架喎(個人覺得架咋---> 起碼都有1分啦) 我個仔作句都係咁上下架咋, 老師直頭打個QUESTION MARK落去, 連我睇完都唔知佢想UP D乜, 原來佢話有D字唔識寫, 咪"了了地"咁寫囉, 咁幾個字都"了"的話, 成句都唔知乜嚟囉, 哈哈哈~~~

你個仔好叻丫, 我仔就比科英文同數學拖低哂丫, 佢4科平均分得75分到咋... 唯有寄望下次考試啦!

原帖由 小鄧 於 11-11-24 11:26 發表
我個仔就係成日都好攪笑呢, 我覺得佢大個左會係做d帶俾人歡樂既工作。

4份測驗卷, 平均都有80分, 我好滿意呀! 你地點呀?

各位早晨丫!

小鄧: 我都有咁諗嘅, 但係.... 我真係驚個進步空間越嚟越大呢 我睇都要諗諗計鞭策下佢先

琴晚我先鬧完佢一餐, 提佢唔止數佰次架啦, d書成日大力"歇", 攪到d書成日爛, d刷膠比完一舊又一舊, 有時已經叫佢用返d細細粒粒架啦, 等佢試下果d滋味; 但一到默書丫果d就忍唔住都要比返原整一舊佢, 一返嚟又係咁; 加上佢做功課時又散漫, 所以琴晚終於忍唔住就話咗佢一餐; 一大聲話佢, 佢就起勢係咁做, 唔通日日都要大大聲聲話佢先得, 如果日日都要咁, 咁真係c唔少細胞囉

各位早晨丫!

仔仔可能知道屋企多刷膠, 所以真係唔識珍惜丫! 因老公會買d一盒一盒有30粒嘅返嚟, 所以仔仔知道用完又會有, 所以我地口講成日叫佢要珍惜都無乜用咁 我估佢真係要親身體驗吓d落後地方先會感受到囉~~ 我同老公又會同佢去"den"下彩虹, 去d乜乜樂園果d (因為有時見佢讀書咁辛苦, 都想佢玩下開心下)咁去得果d地方, 又會"den"到下d小禮物丫, 文具返嚟, 所以佢會覺得容易得到丫!

原帖由 小鄧 於 11-11-25 11:32 發表
揭書問題我仔仔都有, 爛係唔好, 其實係我地做媽媽接受唔到佢爛晒, 但佢自己覺得冇問題。我就試過同佢借圖書館的書時, 剛剛發現有d書俾人撕爛晒, 用筆畫花晒, 最正一次係睇到最後一頁唔見左, 唔知大結局, 我就同仔仔 ...

各位早晨丫!

講樣烏龍事你地聽.... 我今日照舊同仔仔一早起身就返學啦, 同平時一樣, 匆匆忙忙趕出門口, 去到校車站啦, 等丫等丫, 見同站個姐姐未嚟, 又見校車遲遲唔嚟, 跟住我已覺得奇怪, 於是拎本手冊出嚟睇下個校曆表, 睇一睇, 先知原來今日係放假, 咁我地只好又返番屋企, 仔仔又話要買麵包, 行一陣... 你地話我地幾大矇~~ 所以我一返到屋企, 第一件事就拿拿聲mark低番哂d假期係月曆到先, 費是下次又擺烏龍..... 其實次次仔仔都識得講, 第日唔使返咁, 唔知點解琴日又無講到... 我又無為意, 結果就.......

小鄧:

攪乜笑丫, 真係比仔仔激c就有份, d人成日同我講: "唔緊要啦, 大d就得架啦, 個人會定性d架啦, 會小心d架啦"......但點解我唔覺架 佢成日都十下十下咁, 乜都是是但但, 求求其其.... (尤其d功課丫, 哈哈哈)

各位早晨丫!

e個版面麻麻地咁, 好似密咗d咁==

係丫, 聽日開始考試啦, 大家記住加油丫! 希望個個都收到好嘅新年禮物啦!
‹ 上一主題|下一主題