用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民幼英普班家長
go

民幼英普班家長 [複製鏈接]

小女今年英普K1、班主任係国內人、有UK嚟嘅net teacher、有助教 (local) 、由於班主任講普通話、所以班上都以普通話为主導、但上堂係小组形式、所以每日都会講普通話同英文、另每星期有一日English Day、全日講英文. 我女返咗2个月、普通話進步神速、我好滿意

我个女係零普通話經驗(好多同学都係)、好彩佢好学! 開学頭一星期的確有遊云!唯有每晚自己教多啲、但第ニ星期老師讚進步不少! 一個月巳經完全无问題、仲係屋企經常講同唱普通話歌仔! 班主任之前係学校教普通話、所以好有經驗、阿女嘅 net teacher 今年新嚟、家長们俾过意見学校、佢亦有改進.今年第一年辦英普、一定有地方吾夠完美、但校方願意聽取家長意見、作出改善、所以我哋班家長都好滿意!相信校方明年会辦得更好!

大家吾洗怕喎!開学前家長会已有家長问过班主任、老師預咗有呢个情况、会講慢啲同用身体語言幫肋!助教係local但都会同小朋友講普通話、如果例外咁講广東話、小朋友就会逃避! 我個女有完全吾識到衣加識好多、同老師溝通无問題!

我个女嘅班主任同助教絕对有愛心、有耐性! 班主任見过我2次(当中无傾过計) 、間吾中我去接放学、吾洗show接送證巳認得我、即叫我个女放学! 仲好主动同我倾阿女学習情况! Net teacher較怕醜咁、但都主动同我say hi & bye ! 助教都好好人、嗰次我接放学、个女條辮其实吾乱、佢都叫停阿女、幫佢紥好至走! 呢啲都係我親眼見、親身經歷、其他班老師我吾知、但我有朋友分別係另外3班讀、佢哋对学校、老師評价吾錯!

放心喎、上堂以小组形式、10個一組、所以老師一定会同小朋友講通! 我個女初時pth吾識、所以好少講、不过衣家越來越多咀、pth講不停架! 英文phonics用 Letterland、a-z差不多教完! pth无教声韻、直接教詞語、声韻可能等小朋友大小小至教! 放心啦、老師们都係有愛心嘅、我个女无讀PN班都适应到、你哋嘅小朋友一樣可以

英普班的確係普通話作主導!其实上堂以小組形式、所以小朋友每日都会講到英文同普通話、另外每星期有一日English Day、就連普通話班主任都講英文. 我エ人係菲律賓人、我个女啲英文大多都係佢教、好鬼勁! 但返咗学后明顯講到好多英文長句、同我个ヱ人对答如流!

我個女同工人講英文、我哋就廣東話多、但有時会突然講吓英文同普通話、測試吓佢係咪識聽、佢大部係都答到架! 開学時係零pth、1个月巳見進步、3個月可以話我知老師講过乜、所以吾洗太担心架!

逢星期五都有親子功課、Christmas有假期作業、我估新年同Easter都会有! 生日/Christmas/新年都要按学校主題自備服飾.另外每兩星期要做一次reading report、間吾中有填色比賽. 初初我都覺好煩、每次都搞好耐、不过衣家習慣咗、好快搞掂

MissMusic, 吾好意思咁遲至复你! 親子功課都好多元化、有時畫畫、係報紙剪圖做剪貼、聖誕樹、襪子布偶…….. 做多咗、衣加觉得吾難喎

我哋班又ok喎、有whatsapp group、媽媽之间会互通消息、互相鼓勵‧互相稱讚!親子勞作、出咗心同力去做就可以、到時会好忙、无時间比較!
‹ 上一主題|下一主題