用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band3 學生選校的煩惱
go

Band3 學生選校的煩惱 [複製鏈接]

delete...............

咁真係好唔明?

朋友個仔band 2, 上年自行以為轉入沙田網容易d, 報 d band 1尾band 2頭, 兩間都是人人話band 2頭都有機會博下的英津中, 佢英文仲要好好,近似native, 個細路講野都有文有路, 可惜不但自行落空, 最後仲要派去不知名的沙田中中. 佢自己話自行時interview表現 o.k, 佢媽咪以為有間會得. 最後唔得,我地估佢一定是因為成績唔夠.  佢地都唔係好進取, 但都係都唔得. 好彩扣門進取,入左間唔錯的直資.   

ALAL,你知間學校名嗎? 可以PM比我嗎?

ZZdaphne,  我地講係band 2頭津英中.

potato18,

其實banding 是來自5年級下學期成績, 我地小朋友今年6年班可能會進步呢?   

福建中學, 顏保玲書院都值得考慮.

原帖由 potato18 於 10-10-3 19:14 發表

band 3 是老師說的…

原來沙田所有津英中都叫BAND 1.  BAND 2等於中中.
我地分法有D唔同.  我地將某幾間英中叫做BAND 2頭, 因為BAND 1生唔會放佢地係首選.

And your friend's son is from Kowloon City, or which district?

油尖旺

我親戚個女band2入到9龍循道, 會唔會留在油尖旺好過入沙田呢?

原帖由 ALAL 於 10-10-7 09:25 發表
last year my friend K3 Band 2 fail to secure an interview in first round in 天主教郭得勝

唔該晒你地, 等我可以更正錯誤o既資料.  想問大家直資
李國寶vs 聖瑪嘉利vs深崇
你地個人喜好,鍾意邊間多d?  

原帖由 Ivy07 於 10-10-6 21:52 發表

沙田英中全部係band 1 ,而且競爭大,而中中band 2就機會大些,好多band 3都有機會入到band 2,胡中、陳震夏聽聞都唔錯。

你o既資料對大家好有用, 唔該晒呀!

原帖由 lll161616 於 10-10-7 01:05 發表
沙田區band 2~band 3頭校風較好:
保良局胡忠(band 2頭)
陳震夏(band 2頭)
馬鞍山崇真(band 2中)
青年會書院(band 2中)

Wing,

你係target於邊一區?  或是邊區都冇所謂? 大家可以幫手傾下.

我剛打過電話去某些津中, 原來不是間間都offer interview比申請者, 有 d學校會choose合適的學生出來interview.  所以你最好問清楚, 有interview機會的才好申請.

樓主,

忘了告訴你我認識一個case, 係禮賢所謂band3生今年剛入了某英文直資(記住是唔止一間直資收佢), 但另一朋友英小band2生卻入唔到該直資中學.  所以如果你打算報直資, 我覺得一定會有offer.

CHECK PM.

原帖由 potato18 於 10-10-14 01:20 發表
感謝你,這可算是鼓勵。可否分享下邊幾間直資收呢?
我想…如果選英中,相信只有直資。如果津中,看了各位意見,也認為培道是目標。

Wing,

我搵到幾間中中開英文班的學校

梁式芝書院
中華基督教會蒙民偉書院
該兩校均以英語教授主要學科

今日公司多野做, 遲d再list多幾間比你分析下.

[quote]原帖由 wing 於 10-10-13 22:17 發表
其實以我亞女既成績, 我地根本無籌碼去揀, 加上我申請緊公屋, 而家都唔知會派邊區, 所以邊區有校風好的學校我都會考慮LA

wing,

我覺得唔可以信晒概覽, 最好打電話去心儀的中學問幾時有TALK OR OPEN DAY. 記住叫埋你女女親身去聽下, 到時可以問多D,知道真實情況.

而家我地要鼓勵多D女女, 考試盡力考好D, 6年班成績進步,排名前左, 選校安排都會唔同晒. 學校D小朋友個個都進入作戰狀態, 相信今學期成績競爭更大.

PORTFOLIO要盡快做了, 有D同學己交左.
‹ 上一主題|下一主題