用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 (比較)香港讀國際學校 v 先讀本地學校中學出國讀 ...
樓主: 細佬Bebe
go

(比較)香港讀國際學校 v 先讀本地學校中學出國讀 [複製鏈接]

細佬Bebe 發表於 19-10-10 00:35
目標都係打算送佢去外國讀大學 (讀到既話 讀唔到就唔勉強啦)

而家仲15/16 猶豫緊邊條路好

其實看你所列出的,似乎對IS認識不深。
我不能代表全部IS, 我女學校的學習風氣就很好很balanced, 老師不會谷但也有要求,每星期會網上交待課堂情況和學了甚麼,有埋相片,我相信LS大部分沒有。香港IS的IB成績差不多全世界最好,不知為何你還會覺得學習風氣不夠好?當然學校和朋輩之間會有分別,自己選適合的。

認識IS不止是少功課測考,英文好流於表面的分別,這樣隨便一間活動英文學校也可自稱IS了,IS的文化和LS有些分別,我是喜歡IS的文化,沒有system是完美,了不足其他野自己補足便是了。
只舉幾例:
我女學校會興祝Korea teachers day, Japan children’s day, Thanksgiving, chinese new yr, Diwali etc 今天Berlin wall’s fall 30年,WW1 ends 100年,都是我女教番我,才初小聚焦和視野跟LS已很不同。
最近先知課堂的鐘不是叮叮噹,原來是播一小段歌,上個月是lion king, 今個月另一首,小朋友轉堂會起身un兩下唱兩句。
小息是自己揀活動:hall/art room/board game.
另外IS的小朋友真的全民皆運動,就好像LS全民皆學學器,留意到我女學校真係冇乜學生過重。此外IS的小朋友尤其外國人全部都好早睡,8:30巳叫遲,去playdate佢地係會一起5:30食dinner.
另外可以告訴你,現在後生的,就算local school苦讀十多年,出來工作也不會特別「捱得」,全世界都係,這個不是他們的錯,亦非三言兩語可以解釋。

不過也要提你IS雖然會包很多課外活動,不少是免費,但你也要預留budget 作其他活動,例如補中文,學學器,到公開試一樣會補習,而且年年加3-5%學費,10年便加50%,另外會不會再生小孩也要考慮, 不過通常就不用逼著要早出國又可能可慳少少。

細佬Bebe 發表於 19-10-10 11:39
Yup LS students 係心底唔鐘意讀書 唔追求知識

但我知某間好多人讀既IS 學生都好懶散 初小佢地ok 但好多 ...

一定有班懒散,因為IS一般不會趕人走,LS名校的一早篩走了懒散個班人,其實去外國讀書都有班日日partying的。
所以羣埋邊班人玩都緊要,同家敎很重要,另外不同IS也有不同學習風氣,自己執生。

b3410 發表於 19-10-10 15:20
我小朋友剛剛LS轉IS,開心就一定係開心,因為多咗自己時間,學校玩的時間也多了很多,也多時間運動。不過, ...

其實好難比較某一個人讀IS定LS開心,因為讀LS開心的通常不會小學轉IS, 所以無從知道會否轉完之後其實更開心或更不開心,總有人在LS也讀得開心,所以看自己期望和文化理念更重要。
IS小朋友是有空間遲發力,因為直升一條龍又不會趕人走,朋友去了外國top boarding school, 30%入Oxbridge個D, Y9成班人仲係玩到癲,但佢地之後追得好勁,而且presentation 和 communication 能力很高,要靠自細培養。

Lok0211878 發表於 19-10-10 16:52
同意家教好重要同唔係乜LS都好。我細個讀過一年IS小學好多有$學生但父母都係做生意乜都唔理,結果一放學就 ...

家教,屋企是否注重學習,家長期望,平時有冇同子女溝通等比學校更重要。
如果自細同佢講「呀爸大把,你讀唔成唔緊要呀,到時送你出國,番屋企有盤生意等你」咁實唔讀了,咁自己都不想自己小朋友羣埋一起。

b3410 發表於 19-10-10 19:57
總體來講應該都係IS開心過LS,除非小朋友唔適應。不過no pain no gain, 依家IS同學,唔少都要出去補習,我 ...

付出的努力一定不會白費的,不過時間就得咁多是零和遊戲,讀書,運動,音樂,社交,閲讀,放空,創作,早睡早起等様様都要時間,IS小學就有空間可按自己意願分配。

細佬Bebe 發表於 19-10-10 20:31
想請問 要入到英國top boarding school要咩level? 係咪要LS 名校 男拔spcc 個啲? 考咩
...

你小朋友先K1咁快要問定?大D先算啦,不過我識個D全部都是自細讀IS入的。

細佬Bebe 發表於 19-10-11 00:29
哈哈 好啦 多謝你 我到時真係要請教你

其實top boarding school 唔一定適合每個人,我朋友啱啱先放左一間人人好想入的,佢小朋友不喜歡。

有一様我覺得很重要,讀IS小學會多機會做運動很多,我女現在校內ECA加校外,游水打波一星期都五個sessions很基本,D同學好多都係。 LS除非入校隊比賽個班,到高小/中學很多已停晒D運動。

heihei33 發表於 19-10-12 16:35
我囡有啲同學晚上7點已經瞓覺,local school啲小朋友七點都可能未做完功課

係呀,我女平時8-8:30pm要佢睡了,好多同學更早,瞓覺大過天,每年開學第一天,校長都強調小學生最少要瞓10小時。local 小朋友一般習慣左夜瞓,聽見我女咁早瞓都覺得很奇怪。
‹ 上一主題|下一主題