用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升上中一脾氣超臭
go

升上中一脾氣超臭 [複製鏈接]

仔升上中一特別下學期後, 下下大大聲同我講野, 語氣極差, 有時好好聲氣叫佢埋位食飯, 叫佢沖涼, 收拾下書檯, 房等等, 一係十問九唔認, 一係大大聲fu氣咁回認我, 尋晚我頂唔順, 終於大聲過佢, 狂掃佢, 佢即時眼金金望住我...一粒聲唔咁駁.。我真係好嬲, 日頭要返工, 返工又要煮飯做家務, 佢唔幫手之餘仲要受佢氣。

6    0    0    0

回覆:升上中一脾氣超臭

無意中睇倒fb佢班同學嘅對話, 討論大家嘅媽媽點癲,好似返咗成日學返嚟打下機又唔得, 成績冇之前咁好, 只係退少少步又癲.....關電腦做功課又屈我打機, 係屋企冇空間, 唔開心等等。我睇完都心寒, 原來佢地唔覺得自己有問題, 喜歡做乜就要做乜, 大人要就哂佢, 否則就係大人迫佢地,唉唔識點教。

回覆:au6822 的帖子

咁就好大家可分享下, 好幾次都俾佢激到眼淚水都標, 叫佢做東就做西, 講乜都駁咀,問佢有關學校情況, 一定答我唔知, 冇野發生..... 當正我係佢仇人。為咗咁朋友都提議我,在最嬲時就自己落下街, 食最想食嘅野, 買下野, 總之要離開現場, 之後等大家心情好d就傾下,希望可以多點了解對方想法, 最緊要俾佢知媽媽有幾不滿。

希望有用啦, 我自己正慢慢學緊, 明白唔可以再硬鬥硬。大家一齊努力😜

回覆:brother4 的帖子

咁火爆, 究竟佢地當父母係乜?仇人定只當係供三歺一宿嘅工人。

我果件成日撩我開火, 就算好聲好氣同佢講野,佢都當我仇人咁。只好忍,忍,忍.......,現在做人父母真艱難, EQ要有番咁上下高先得。

回覆:123WING 的帖子

我會同佢坐底慢慢傾, 要佢明白讀書係為佢自己將來, 不屬於任何人的, 讀幾多都係佢自己所擁有的。將來條路由自己揀定人揀你,分別有幾大,我已經唔再迫佢溫習, 以佢明白為先。

我仔都會同你仔一樣, 但我嘗試緊盡量唔火爆,用朋友角色不段提醒佢, 同佢傾書讀得唔好對佢將來有咩影響, 讀得成又可以多些機會做自己喜歡做嘅野(當然開始時佢唔多受, 但傾多幾次佢又好似明白咗, 最緊要願意同我傾心事)。為咗要佢知道自己有幾多野等緊佢溫,考試前我會要求佢做溫習時間表, 計劃每日要溫乜,每日同佢review(用溫和態度), 從而佢會明白自己溫書嘅進度。另外,我會買多些佢鐘意食的零食陪佢溫書, 溫得耐叫佢聽下音樂(佢至愛),我咁做目的是俾佢知媽媽鼓勵緊佢溫書, 支持緊佢。 其實我自己都諗咗好多方法, 暫時覺得呢個最work, 明白中一生仲可以輸,只要唔留班就得。 成績唔係最重要, 最重要是養成有自律, 負責任及自覺去讀書嘅人。因為上中二我地唔可以再咁跟, 再唔放手根本唔太可能。

MM1155  good sharing!  發表於 15-6-11 18:55

我打佢手機, 因冇家用電話, 同佢講唔夠兩句就話要收線,一係打幾次先聽一次, 每一次解釋都係聽唔倒電話響, 語氣更唔太好。我見佢呢牌有溫書, 我就算。但都是待考試結果出, 才同佢好好傾計。其實除咗讀書, 我覺得處理佢行為同態度仲煩, 覺得我似佢女朋友咁, 成日問點解唔聽我電話又唔覆番我, 依家去到邊,做緊咩.......唉,如果係女朋友一早飛咗佢就唔駛咁煩!

黃巴士  可能係男生飛女生先!!!  發表於 15-6-17 12:01
like_travel  如果係女朋友一早飛咗佢  發表於 15-6-16 13:36

尋晚同我講今日係普選大日子要去銅鑼灣(佢對政治很有興趣),我當然唔想佢去,點知佢發癲又吵又嘈, 今朝連電話都唔聽。唉!真係唔識教

回覆:黃巴士 的帖子

佢份人一向冇交帶架,電話唔接放學去邊又唔講。尋晚佢問我時我話, 你份人咁冇交帶, 成日叫你放學打俾我, 同同學去食野講我知, 你都做唔倒, 我再俾你去街你未會更過份?點知我話都未講完, 佢即大吵大鬧,我都呆一呆。你說我可以再同佢講乜???

黃巴士  孩子手機有否WHATSAPPS?  發表於 15-6-17 12:20

回覆:黃巴士 的帖子

但之後見miss call都唔覆,今朝仲話唔想聽我電話, 你話點教好。

黃巴士  恕直言, 他似乎怕了你, 因唔啱咀型, 嬲了你啊!!  發表於 15-6-17 12:45

回覆:波板糖yeah 的帖子

呢代人成日覺得父母,社會是應份對佢地好,無同理心。

devilbaby666  又會吾會係呢代被保護得太好,照顧得太好?  發表於 15-6-23 18:21
‹ 上一主題|下一主題