用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我住屯門,係九龍城聖家舊生
go

我住屯門,係九龍城聖家舊生 [複製鏈接]

回覆:我住屯門,係九龍城聖家舊生

你係70定71呢?我只可以講現在屯門的小學較為參差,尤其big6小朋友的比重越來越多,因此同一班入面的文化和英文水平的差別較大。好多我地以前覺得好的小學也因這原因及舊屋邨老化,現在也今非昔比,你要小心揀清楚。再者,我相信你讀讀吓要係聖家要插返入去屯門一定會易過由屯門插出嚟九龍塘。所以能力範圍許可下,會搬出來(唔一定要住到去九龍塘)比小朋友讀聖家。我都係咁搬咗出嚟讀出面區。

回覆:大小寶貝 的帖子

其實美孚會係一個唔錯的選擇,去九龍和返屯門都方便,租同買相比其他九龍區之下會較為平一截。唯一唔好係樓齡高同無會所。我地當年係屯門讀應該無咁多跨境學童,當時學校生活都非常樸實快樂,但我有舊同學宜家比小朋友返去母校讀小一,但聽佢講有一些跨境同學仔真係26個英文字母都未數齊,老師變咗都要兼顧落差較大的一班小朋友,有時進度會較慢。如果小朋友本身係受教會變得有些浪費咗。

回覆:貪靚麥芽糖 的帖子

吳克儉岩岩先公布咗擴大跨境學童校網,減輕北區壓力,其中包括屯門,屯間區每間學校每班最少要撥出兩個學額比跨境學童申請,所以我相信屯門區唔會話邊度少,而係平均地間間都會咁多。

引用:Quote:原帖由+sp3014+於+13-08-16+發表其實

原帖由 貪靚麥芽糖 於 13-08-23 發表
我先生是屯門人,我結婚後先搬入來,不熟屯門校網。你講得咁嚴重,其實我地有小朋友是否應搬出九龍?

...
其實以前屯門的學校生活真的好樸實快樂。當然每一間學校(包括名校)都會有叻同唔叻的學生,只是現在的教育局實在令我地d家長無所適從(由推母語教學開始),佢地見一步行一步的行徑同一年比一年高的出生率唔知會唔會令屯門校網變成另一個上水,所以就算我結婚後都係住屯門都好,一生咗小朋友都狠下心搬出去,就算其他區都有跨境學童,我相信比率一定低好多。

‹ 上一主題|下一主題