用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青B1中男仔, 老師話第三志願填B2, 唔識填 ...
樓主: tintinlam
go

葵青B1中男仔, 老師話第三志願填B2, 唔識填 [複製鏈接]

老師話阿仔係B1生, 第一, 二志願可填B1學校, 第三最好B2, 請問應該點填啊?  第一 (B1), 第二(B1), 第三(B2), 第四(?)......?  

elbar  或考慮陳兆民   發表於 15-4-17 19:11
   1    0    0    0

siukingkwok 發表於 15-4-17 13:22
下?第三就要填band 2架拿?吾係呀嘛?
我就係唔明, 第三填B2, 我第四填咩? B2......B3.  咁我得2個B1選擇?  

仔仔錫錫你 發表於 15-4-17 13:22
佢似為左keep 住學校個頭3志願成功率,多過似幫你,3思而後行!!1
其實學校既心態, 所以有D唔開心.

chan803 發表於 15-4-18 18:06
葵青學額多過學生, 無需咁保守呀?!
如果肯定你個仔係B1生, 你真係甘心只填兩間B1?
唉, 我當然唔甘心.  善德同林護好近我堂妹, 入到我堂妹會收返其中一個單位平租比我.  問題係老師話呢2間無論邊間排第2都冇機會.  李及安柱第3機會都係0.  我都好頭痛, 好似點排都唔得.  

chocolatebean 發表於 15-4-18 20:24
聽人講上年善德乙二仲有位入, 不過, 佢應該係超好運
老師話林, 善, 李, 安任何一間放第2都冇機, 叫我選1間放第1, 第2放陳, 第3放B2.

仔仔錫錫你 發表於 15-4-19 10:27
如果林護不是各下心頭好,又唔介意善德係佛教中學,聖誕復活節小假期,那就索性乙一善德吧!好大機會中的! ...
我比較喜歡善, 雖然冇林好, 我同先生都係天主教學校, 小朋友基督教學校. 宗教對我來講問題不太, 因為大家都係培養小朋友正確人生觀.  反而老師想佢入林多過善.  但自問小兒只係B1中, 未係B1頭, 唔想佢太辛苦.  我甲一放 林, 二放善, 乙一放善.  但老師要我甲一放善, 乙一放林.  

仔仔錫錫你 發表於 15-4-19 14:31
小朋友是仁x學生? anyway 甲部已過,放左咩都唔再重要。林護有2nd in嗎? 有即你決定是對的,反之亦然。
...
唔係雙仁學生, 自行 -善德, 9華就冇得2nd in.  阿仔面試完全唔得 (老師講既).

chan803 發表於 15-4-19 15:29
既然中意善,點解甲一唔填呢間?
林同善如果只好要一間, 老師想阿仔填林.    我之前係(甲)一善, 二林.  (乙)一善, 二林, 三陳.  老師彈比我(甲)一林, 二善.  (乙)一林, 二陳, 三B2.  

Gloriasogashiwa  甲二/乙二林根本無機會   發表於 15-4-20 12:33

alanwong238 發表於 15-4-19 15:35
善德套校服太肉酸了
我最唔仲意既就係呢樣啊, 好彩我既係仔, 女仔黃色校服真係

仔仔錫錫你 發表於 15-4-19 17:24
老師甲部建議是合理的。正常填甲一會比甲二高一線的學校。你調轉填,林係甲二的話,even in得更好都會比甲 ...
我估我會選你最後既方案

dobbybabie 發表於 15-4-19 17:34
仲有樣好處,佛誕特別長,旅行可平的。
我仲有個大仔, 佢D假期係10月未至11月中, 佛誕冇放

dobbybabie 發表於 15-4-19 17:32
等你仔真是入咗,你睇睇下的黃色校服就會越睇越順眼架啦。
其實我係葵芳見過善既學生好多次, 感覺良好.  校服只係身為女性通常喜歡比較,

BennkiChu 發表於 15-4-20 02:04
林護必定係很多葵青區家長首選, 而且會放善 , 李或安做第2選, 而女仔大多會放肅明在第一或二選。 所以如 ...
我其實係一個好懶既阿媽, 咁難得細既終於入中學, 未來要面對既係反判期, 唔想入D佢能力以外既學校, 雖然有幸入到林既話對學校來講, 或者對小朋友第日入U可能真係好好,  但無謂自己同個仔咁辛苦.  朋友既仔全級頭2名, 都係放善第1, 放棄左林, 自問自己小朋友冇佢小朋友咁勁.

BennkiChu 發表於 15-4-20 10:58
按你意思, 提議只選善或 安做乙1,  后面加埋其他b1尾中學, 因李校風較自由, 好多男女生拍拖, 其實b1中 ...
多謝意見, 阿仔已經有好多情信收, 所以李我都不打算放第1, 應該善或者安.

黃巴士  OH!! E+D女生咁主動嘅!!   發表於 15-4-20 11:59

黃巴士 發表於 15-4-20 17:10
是否很多乙二陳校入唔到??? 抑或無人填乙三陳校而推算乙三陳校沒位.  因不見大幅度雙仁生跌入全完及伍校.  ...
我自行 善(不過阿仔話英文易, 中文唔係好識)打算     乙 一 善

黃巴士  善在同區內出名中文深.   發表於 15-4-20 17:41
‹ 上一主題|下一主題