用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解香港小學要轉哂全日制!!
樓主: samima
go

點解香港小學要轉哂全日制!! [複製鏈接]

眠不足:六年級變四年級       
       今天全球家長千方百計催谷子女,驚死「輸在起跑綫上」,不但催谷子女學前教育,更催谷學前前教育、學前前前教育……你又可知道,孩子的睡眠非常重要呢?你會說「睡眠重要,但總不及成績重要」。你錯了。  孩子的睡眠非常非常重要,因為,睡眠不足會直接影響孩子成績、學習以至多方面的表現。這影響可以量度、可以計算!一小時睡眠的差別,其影響約等同六年級生跟四年級生水平的差距!換句話說,一名打瞌睡的六年級生,表現與反應跟一名四年級生無異!各位父母,問你怕未?深入點的說法是「損失一小時睡眠等同損失兩年認知發展與成熟度」。  
         不是我嚇你,這是台拉維夫大學
  Avi Sadeh教授給我們的忠告,他對青少年睡眠影響力的研究,直達「可量度」的水平,這類「量化」式研究,現代人特別受落,因為「有數得計」也。各位父母,你也可以計計,如果你的孩子一天睡眠欠兩小時,如果他唸四年級,那麼他的表現只等同一年級生!這樣他不但「輸在起跑綫上」,簡直是輸到無影無蹤啦!所以,你寧願讓他補習補少一點,也一定要給他足夠睡眠啊。  
   你又會給自己藉口:「短時間內欠點睡眠,不礙事,待他長大後就可睡個足夠啦。」這更錯!簡直超錯。如果在孩提時代長期睡眠不足,長大後腦部會有永久性發展不足或缺陷!問你怕未?做做好心,讓孩子多睡。
馮禮慈轉蛓自星島日報

brrbaby2007  support half day  發表於 13-12-10 12:18
jdhwangmom  支持半日上堂  發表於 13-12-9 18:09
   1    0    0    0

引用:我個小朋友返全日,+大约三点半前返到屋企,+

原帖由 chunheimama 於 13-12-07 發表
我個小朋友返全日, 大约三点半前返到屋企, 吃下午茶, 休息, 開始做功課, 初小大約 30- 45分鍾內完成, 跟住 ...
那麼你真好彩!你個小朋友間學校就在屋企附近!

引用:8點反學,3點放學。中間有休息食飯時間我覺

原帖由 mrkokubo 於 13-12-07 發表
8點反學,3點放學。中間有休息食飯時間我覺得好合理。小朋友訓得少好在乎家長點管點教!

...
講真小朋友有得玩就唔知累!佢地小息就一定玩啦!你估佢地真的會學大人閉目養神嗎?你想想係學校已經花哂大部份精力!返到屋企仲有精力去做功課同温書嗎?仲有佢地第二日要晨咁早起身!仲慘過大人返工!我地放工都有happy  hour 啦!依代小學生真係好慘!我明白點香港會出咗啲小學雞!小學生走跳樓自殺!讀書讀到傻咗!又去食毒品囉!因為佢地真的俾班大人同教育制度迫出來!

引用:Quote:ic07+發表於+13-12-8+00:38+好吸引!

原帖由 chunheimama 於 13-12-08 發表
不敢指教, 我的情況是 : 我間小學冇要求一體一藝, 黙書並不是毎星期有, 小一時會幫佢, 因佢來自一間冇黙書 ...
那麼你小朋友讀邊間學校?

引用:Quote:ic07+發表於+13-12-8+00:38+好吸引!

原帖由 溋溋 於 13-12-08 發表
我可回答你部分問題,我小朋友的時間表跟樓上差不多,也是跨區返學。

體育我女揀左學校的體操班&游水班, ...
真想知道你小朋友讀邊間學校?

引用:Quote:hadwinboy+發表於+13-12-8+19:49+我

原帖由 溋溋 於 13-12-08 發表
無錯,我但求個女別衰到貼地就可以(當然不會告訴她),相反我比較著重佢學習態度,

我希望佢上課時留心聽 ...
我都唔要求我小朋友嘅!但求佢用心去做唔好做到媽媽呼呼!多啲休息同自由時間就可以!
依家佢返幼稚園!做功課呀!興趣活動多是一至五睡完午睡先去開始!星期六日係家庭樂!但到了小學我估佢冇得瞓啦!請教一吓你地小朋友幾時開始解午睡習慣呢?

引用:我覺得最大問題系冇得揀!全日制有全日制嘅

原帖由 HKTHK 於 13-12-08 發表
我覺得最大問題系冇得揀!全日制有全日制嘅擁躉,半日制有半日制嘅擁躉,有得揀當然冇問題,但係冇得揀就係教 ...
你又講得冇錯!有啲小朋友係需要返下午班呀!好似我朋友返工返下午時間成12點幾先放工!佢依家個仔幼稚園返下午!佢講升咗小學時都唔知點算!冇哂親子時間!咩都要工人!唉…!佢講係咪唔返工呢!

‹ 上一主題|下一主題