用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實YORK係唔係真係咁差???
go

其實YORK係唔係真係咁差??? [複製鏈接]

對比起好多學校, 佢硬件都唔算差.

是否賺錢作風令人認為佢差?
定係教學方法老土?
定係比起最好的幼稚園, 佢算最差.?
   9    0    0    0

meowchanfallen 發表於 16-3-21 10:46
太易入,自我感覺唔良好,無得係親友面前威,你董的
咁比起學卷, 程度低, 冇OUTDOOR PLAYGROUND, 冇TENNIS學, 冇GOLF玩, 地方小的學校比呢?

個人感覺佢YOUTUBE有上堂的VIDEO,
都係thematic approach, open discussion, physical education仲有咁大地方.
比起冇咁的facility的學校會否好小小, 起碼有咁的課程. (要唔要收$個人不太關心)

不過我去過YORK幾次, 家長好參次. 有優雅的, 有大聲冇禮貌夾唔排隊的.
有甩皮甩骨的. 坦白講有小小怕自己小朋友唔知同咩人一班... @_@

咁又係, 咁YORK適合邊款小朋友?

適合活潑小朋友,想有d谷預備小—但happy學習,多課外活動

啤, 講到咩都有咁WO. 有冇咁多時間, 而且谷同HAPPY LEARNING是否有矛盾??? Happy谷?

O甘我都同意, IN我果位老師係IN得幾全面, IN學生仲會IN家長.
(我覺得有部份小朋友IN果時配合完成不代表佢家庭教育好)

當然YORK IN家長的分數成份有幾多就唔知啦. 不過唔IN家長的學校我覺得問題幾大. 因為教育100%是家庭+學校, 如果學校/ 家庭 價值觀不一致, 小朋友會好辛苦.

比如: 返學要換鞋/除鞋, 返到屋企唔除鞋一屋走. O甘學極都唔好啦.

可惜的就係YORK收人太多, 根本形同虛設 D:

仲有就係IN我果位老師算幾有心, IN完之後佢一台都係只有白色公仔送比小朋友, 不過都見佢花左D心思同時間找左隻黃色出黎. 比著第2D學校一手拿起什麼就送什麼啦...
(當然沒有黃色就PASS,白色的FAIL的意思, 不過佢真係有心找隻黃色比我個小朋友)

話晒幾個網站都話YORK係20名內.
但係又唔見30-50果D話差...好怪.

不過睇返學校專頁好似間間"名幼"都一定有D投訴POSTS

ANNA5 發表於 16-3-24 12:12
有朋友個仔有OFFER, 但放棄,
PN 要六千幾一個月, 但預算要2倍,
因為YORK 有攪 Camp, 一年幾錢, 每次要$2-3, ...
朋友個仔有OFFER, 見到張list 嚇親?
有冇DETAIL小小丫?

請問有冇同KM比較? 大家點睇?

剛剛打左一大編, 不過LAPTOP斷電

Anyway, in brief:
1/ PN interview要求小朋友踢波, 我估原因是PE堂真係做PE堂應做的, 而非SIR下滑梯, 行下平衡木, 我晚晚同小朋友去商場都有啦
2/ 我之前有提及IN果時都有幾多甩皮甩骨的家長, REG果日唔見有. 相反係中青/年青家長為主(當然不是MK啦)
3/  REG果日小朋友同左個5歲左右的小朋友玩, 佢都係讀YORK, 估計細佬妹REG緊佢等. 好斯文, 好照顧我小朋友, 簡單講好有家教.
4/ REG果陣果D唔排隊聲大大的都消失了, 只有IN果日的約1/3或1/2家長, 即可能有1/3或一半BYEBYE? (當然唔知佢REG幾多日同幾耐, 同是否美孚接收左一大班)
5/ 同時我認為高質素的家長REG果時也見不到了.
6/ 只見到1-2個大陸, 英普流利, 廣都OK. 斯文人.

Finally:
7/ 我Observe到一樣野, 就係佢個student class survey board.
上面好多職業, 問小朋友想做什麼, astronaut, policeman, fire fighter, doctor ... etc 結果令我幾開心.

我見到最多小朋友貼自己張相上去的係Chef. 我相信一般學校做class survey最多比5個occupation小朋友, 最popular的多數係policeman / fire fighter / doctor 之類. Chef一定小人選, 原因好簡單, "小朋友唔比入Kitchen嫁".

如果家長門係有心思考過幼兒教育的都一定會知ZPD, 沒有全面的教育, 跟本沒有acquire足夠的knowhow 去得到其他的skills.

能夠令小朋友選CHEF的, 係我估有其中一個月的主題係CHEF, 或者COOKING CLASS. 我知道SC是有整野食, 不過只係COOKIE. 仲要係細細部OVEN, 玩完根本唔會令小朋友想做CHEF. 當然YORK點教我唔知, 可能只係play-doh, 又或者真係會洗下菜, 煮下野(某些新的幼稚園都有) 如果唔係幼稚園教, 我想問下家長門又打算幾時同小朋友入下Kitchen學下佢地應該要學的野呢?
因為我深信學會危險及面對克服危險比唔準唔準同唔準對小朋友發展是較理想的.
‹ 上一主題|下一主題