用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 從高中傾到Dse
樓主: 瑩希媽媽
go

從高中傾到Dse   [複製鏈接]

已返緊全日

YmOra    發表於 21-11-2 22:45

YmOra 發表於 21-11-15 18:28
咁咪幾好,又可以俾少D又可以做研究,研究即係做"實驗"啦,我女啱呀!

不過,想問問,"研究生" ...

研究生可以幫教授做研究助理或者助教,有錢收嘅,基本上夠俾學費同生活費。
我當年讀研究院,還清學士課程貸款仲儲到幾萬蚊。
不過有一樣嘢要考慮:讀研究院冇錯係好珍貴嘅經歷,但你要有心理準備好可能畢業即失業。我當年就係讀完 Mphil 之後因為有家累無法出國讀 PhD,如果喺香港讀,我嗰門冷門嘢(政治及公共行政) 冇乜可能有位教,終於我決定重投商界,從頭做起。

YmOra 發表於 21-11-15 21:01
好珍貴的資料呀!十萬個謝謝。

加油
如果真係決定行學術條路,記得同教授打好關係呀,最理想係久唔久一齊食飯嘅交情,再暑假做吓研究助理咁。
如果我唔係讀過研究院,真係唔知原來學術呢行一樣係講埋堆,講人脈。

YmOra 發表於 21-11-15 21:28
不過,講開埋堆和人脈,去過"科大"參觀和與教授傾計時發覺科大又無乜哩D嘢需要留意,唔知係咪科大屬研究 ...

妹妹頭 發表於 22-7-4 07:08
羨慕,我女仲未開竅,仲未識死,我就快斷氣,佢都仲未緊張。又或者咁講,佢已經到極限,始終英文底子唔好, ...

路過搭訕請見諒⋯⋯
高中課程轉咗,迷惘係在所難免嘅,最緊要保障令嬡唔好失咗信心呀!
我女見住有啲讀過精英班嘅同學,上到高中俾科 chem 絆住無咗信心,之後成個人 pea 晒,無心機讀書,真係可惜。
或者試吓開心見誠問吓佢覺得邊科最難吖,同佢一齊諗辦法渡過難關。

losoco 發表於 22-7-4 11:32
請問通常在Chem這科遇到甚麼困難?

我聽老公同阿女講,通常有三大問題:
1)無準備就去上堂:高中課程好趕,尤其 Chem 內容更加多,會教得好快;如果同學無備課習慣,一張白紙咁去上堂,就可能會 catch 唔到老師講乜同埋重點喺邊度。
2)記得當明咗:唔知點解我女有啲同學(尤其係讀 Chem Bio 嗰班)成日覺得 chem 好多嘢靠記就得。但 after all Chem 係理科,要明咗啲 concept 之後記先至有用㗎,如果明得唔通透,題目一轉彎或者出一啲同學未見過嘅怪 compound 就會唔識推導,無從下手。
3)底子差:structure of matter, acid and alkaline 底打得唔好,唔識得從呢啲原理出發去思考推導,越上越多嘢唔明,終於放棄。

妹妹頭 發表於 22-7-4 13:14
我女自細最怕英文,所以好驚英文。

咁,或者試吓睇英文雜誌或報紙吖…
英文雜誌唔需要好嚴肅例如 Times new scientist 呢啲嘢嘅, 時尚或年輕人流行雜誌都可以㗎。

bbc2018 發表於 22-7-4 13:09
備課,睇參考書和做練習,中三阿囡phy, chem , bio已用緊呢啲方法,效果好好。
希望佢高中chem, bio可以繼 ...

‹ 上一主題|下一主題