用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升上中一脾氣超臭
go

升上中一脾氣超臭 [複製鏈接]

反叛期開始.

MM1155 發表於 15-5-23 15:46
兒子中一時與小學沒兩樣,沉靜,今年中二…不得了,更沉默,話佢佢唔答,無反應!激得我!不駁辯,不動亦不 ...
我孩子都是。請教,用了什么改變應對策略?

Woomingling 發表於 15-6-5 13:16
我果件成日撩我開火, 就算好聲好氣同佢講野,佢都當我仇人咁。只好忍,忍,忍.......,現在做人父母真艱難 ...

或者咁諗,對於一些不懂表達或不知從何入手的孩子, 撩交嗌是想渲洩心中一些不滿或鬱結, 他/她們有話要說, 但內心掙扎, 可能知有些不滿是不應該投訴, 發洩或埋怨, 又有些是自己的錯失, 講出來不知人家點睇自己, 覺得自己很煩, 沒人明白, 心中 有些矛盾.   說到底都是想人關心. 但往往用上最挑釁方法去引大家關注.

我覺得中一,二, 家長是最勞氣的階段, 因他/她們經過了P.6後, 全個人都會放鬆, 直頭放軟手腳, 佢地覺得交齊功課, 溫了少少書已覺得OK. 唔合格咩, 覺得好多同學都係咁.....  , 又唔係差好多唔合格.  總之, 家長點講都聽唔入耳. 份人沒準備, 剎到埋身至算. 手機&同學&朋友至上.    MUM入佢地房門, 佢: 你出去先啦!!  我會溫架啦.  (很多朋友囝囡都係咁, 我都唔例外)
至S.3要選科了, 好彩的, 大家同學在博命溫書, 才會BOOT UP返自己.

Woomingling 發表於 15-6-17 11:49
尋晚同我講今日係普選大日子要去銅鑼灣(佢對政治很有興趣),我當然唔想佢去,點知佢發癲又吵又嘈, 今朝連 ...

是否孩子一開口, 你已SAY NO?? 其實SAY NO, 都要好有技巧!!有無大家的交換條件??

Woomingling 發表於 15-6-17 12:13
佢份人一向冇交帶架,電話唔接放學去邊又唔講。尋晚佢問我時我話, 你份人咁冇交帶, 成日叫你放學打俾我, ...

有時, 一班同學一齊, 由其是男生, 叫即場報到, 是否有些尷尬??  

校長曾說 : 當孩子對父母提出一些不想, 不合理的應允的要求時, 父母應停一停諗一諗.  諗咩呢???
諗吓"點樣"去SAY NO!!

Rabbitlolo 發表於 15-6-24 11:30
係,依家做家長一定要諗定一大堆 SAY NO 的理由,仲要笑住同佢哋講喎!EQ低D就C火

say no理由仲要佢地信服.  以前小學仲可以"大"吓或"嚇"吓佢地,  可以話萬一會咁會有嚴重後果.  但
大大吓, 依招唔掂, 佢會答你"點會咁啫?  好少會咁後果囉, 有無咁大件事........

‹ 上一主題|下一主題