用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」
樓主: 哈呣
go

擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」   [複製鏈接]

Jen123 發表於 13-1-2 08:14
cautionchan : 我離開大學十多年了,我記得當年同學絕大部分都是以 CE 和 AL 兩次公開試的成績獲得取錄,當然亦有其他認可成績例如:GCE ,不過,如果想要本港升讀大學,我個人較喜歡傳統途徑考入,新高中文憑試認受性在香港發展下去,一定遠遠比什麼 IB 的課程強得多,這些無需討論。

咸魚白菜各有喜愛.每一個學制, 每一間院校都自有其優缺強弱.
版友們就算有反對聲音, 只要是有禮地和平討論, 就算互持己見也是無妨的, 熱烈討論對大家也是一件好事.知多d 係醒d 呀.
孩子都是自己的寶貝, 家長自會幫孩子揀選一條家長認為對他們有益處的路.我們來EK 也是想知多一點, 多討論一下, 以安排更好的給孩子.

我很喜歡前輩版友Annie40 的一番話, 節錄了其中幾段:

"大家来这边总是有点求道之心, 想学前辈们的好东西!  

每位孩子也是聪明的, 分别是放在怎么样的土壤上.  爸妈有怎样引导吧!
当爸妈的永远是错完又错, 肯学愿改, 孩子便很有福气了!  
我们仲有喜恶的, 有点因循, 有点凭自身的少许人生经验, 这是不足够的, 我们要孩子视野广,首要是open minded.  忘记昨天的一套, 跟孩子一起成长.

把外籍人士对中国精英的想法分享, 不是认同他们绝对正确 (如果表象已经令人信服不疑, 也希望小女从中偷师学习), 而是希望认真反思我们香港家长的一般想法是否因昨天和今天的付面历史而积全了误差, 见解並不完全公正 ,这点错误思想很有可能阻碍了我们或我们孩子的进步空间."

Jen123 發表於 13-1-2 12:24
四隻貓:打這些字的前輩是來自祖國的,還是香港土生土長的人,因為,我讀書的年代,香港是殖民地,印象中, ...
當然是善意的啦.
我看前輩版友是香港人呀, 只是她通常打簡體字. 也許是電腦字體的問題吧.
我不喜歡簡體字的, 但因為簡體書平, 有段時間去書城買一大堆, 所以也就看慣了.

其實我又不太明白, 既然St Mary 可以做一條龍, 點解其他教會學校唔能夠做一條龍呢?
學術標準偏低的學生, 很多時在小學時也會轉校, 大量成績好的學生會到名校考插班. 一條龍其實也能保持傳統名校的質素吧?

serinac  我估她是用拼音輪入法至真。  發表於 13-1-2 16:11

Jen123 發表於 13-1-2 14:18
乜你真的相信會有太多月入萬多二萬元的家庭可以考入聖保羅男女、DGJS 這些神級名校嗎?不要幻想了!一家人準備一套戰衣也不是這個數目。
唔係相信, 唔係幻想, 而係真係見到.
好朋友既仔考到DBSPD, 同事女女考到DGJS, 無人事, 無宗教, 他們的家庭收入真的是二萬多左右.
他們仔女都讀得好開心, 完全無自卑/俾人睇唔起既感覺. 他們覺得同學家長中大多也是一般家庭, 雖然很有錢的也有, 但孩子們都不太著重這些家庭背景的.富裕家長們都是有禮貌很友善的.

786 發表於 13-1-2 14:10
St mary是試版。要縮班同小班。喇記同瑪記現在是大班大校。若是條龍,到時真是幸運大抽獎。名校網樓價顛左 ...
多謝提醒.我忘記了小班這問題.
如果名津校轉直資或縮班, 貧窮家庭孩子能上名校的機會就會減少, 這樣似乎是不太好的情況.
我相信天主教教會確是考慮了這些, 所以仍然未能決定應該點做.

至於政府點解要0甘做呢? 我都充滿左疑問...

引用:戀仔狂:勁!入了聖保羅男女小學?佩服! +

原帖由 Jen123 於 13-01-03 發表
戀仔狂:勁!入了聖保羅男女小學?佩服!
佢講到明係男校,好明顯係讀緊DBSPD.

Jen123 發表於 13-1-3 22:28
即喺乜名呀?
DBSPD - Diocesan Boys' School Primary Division 拔萃男書院附屬小學
即係大家講既"男拔"囉.

chunyatmama    發表於 13-1-4 10:46
Yanamami    發表於 13-1-4 10:25

回復 Jen123 的帖子

http://www.chsc.hk/psp2012/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=78&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26sch_name%3D%25E6%258B%2594%25E8%2590%2583%25E7%2594%25B7%26page%3D

拔萃男小學應該是直資來的.

Jen123 發表於 13-1-4 12:56
chunyatmama : 你真的有你一套見解!不過,你是不明白我的真正意思了。或許我再講多少少,以我理解,絕大部 ...

我有點好奇, 想知邊間幼稚園要一萬蚊學費?
是否國際學校既幼稚園?半日定全日制? 成萬蚊真係好甘喎.

Jen123 發表於 13-1-4 13:47
四隻貓:直接打哪間幼稚園的名字,會遭人批評,在九龍塘,我擔心有人大聲鬧我無知,話不是一萬,甚至話我是 ...

係唔係耀中全日班呀? Kingston 好似都成7千蚊. 不過揀呢類學校既家長都志在國際學校, 好少會去考傳統名校.
如果我有錢, 我都唔想煩, 去讀Kingston/耀中一條龍.

Jen123 發表於 13-1-4 14:07
四隻貓:我讀哪間,有學券呀!知不知道耀中有冇學券、減免學費?講出來讓一些本身是天才的小朋友可以有多一 ...
耀中同Kingston 應該屬於國際學校. 兩間好似都係行IB . 唔會有學券.
國際學校學費同本地傳統學校唔可以直接比較, 剩係師生比例已經爭好遠.
大家有興趣了解就要去 "國際學校"討論區果邊了

不過我知道耀中中學部會有獎學金/免學費去吸引其他學校成績好既學生入讀.

chunyatmama  I just know that Yew Chung will provide discount on tuition fee for family with more than a kid studying there.  發表於 13-1-4 14:37

chunyatmama 發表於 13-1-4 14:33
ANChan59  好多家長上EK,俾d一知半解的流言嚇親,所以唔敢申請。

Haha, maybe some just purposely sprea ...

我真係識唔少朋友信以為真, 唔報DBS, 話反正都一定唔收喎.

我自己就見得幾多"極少數"個案, 身邊都算多普通家境既朋友仔考入DBS, 所以我仍然好"天真", 希望我仔有機會考到.
我就一定會報, 到時學校唔收, 我就只能認自己個仔未符合學校要求, 到時我應該唔會抱怨話考唔到係因為我唔夠有錢/唔識人掛....

chunyatmama  Same here.  Admit my son was not performed well in the interview and looked for a better performance in the interviews afterward.  發表於 13-1-4 15:23
‹ 上一主題|下一主題