用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16區的選擇
go

16區的選擇 [複製鏈接]

回復 eviza_snow 的帖子

操得多當然熟,但必定要過腦,不然就只是白做,低年班死記可能還有用,但上到高中及大學一定唔得,只要題目稍稍變動就可能唔識(以前最驚係open book exam,畀你睇住書都要諗一餐飽先落到筆,但多數唔高分)。我是以前基灣下午校的畢業生,記得當年已是8、9樣功課,如果現在也是差不多,應該唔算谷啦。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 JL3 的帖子

我以前去圖書館係睇女仔咋喎,另一個原因就係圖書館廣播嗰把女聲好好聽,聽到上咗癮!亦見過有D人瞓覺,佢有無了解過係咪真係如佢所想架?
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 JL3 的帖子

還以為去公共圖書館,原來係自己學校的圖書館,咁應該好好多嘅。

回復 JL3 的帖子

喺公共圖書館又點會無女仔睇呢?

回復 bobbob 的帖子

係呀!以前考試期間每逢遇見藍天白雲,總覺得困在自修室溫習實在浪費了好天氣。

老實講,當年自己做學生時,我的印象中學校甚少教規矩,反而聽得最多規矩是訓導主任代課的時候。最近上緊一些家長講座,強調家長在品格培育上的責任遠較學校大,但學校或同輩對小朋友的影響卻又遠較家庭大,所以必須雙方配合,不能只倚靠其中一方。

回復 Charlotte_mom 的帖子

我讀小學時,還可以體罰,記得當年在操場早會時,D犯了校規的同學,要排隊給校長用長鐵尺打手板!有個公認為全校最「曳」的同學有次打架,被校長粗暴地抽著耳仔拉出來公審!在這種軍校式教育下,咪一樣大把同學講粗口、打架及賭錢!無奈仍然有人buy呢套!大陸有,連美國都有此趨勢!

粗口就真係好難完全避開,周街都有人講,細路學嘢又快,想佢地唔識都好難!我較著重看行為背後的動機,無知、刻意引人注意或惡意駡人的處理方法完全不同!若在未知原因前便胡亂找個「聽人家說」的辦法處理,就十成無效!更有機會帶來反效果。我在上了8、9個心理學課程、家長講座及工作坊後,總算領略了一些端倪。
首先,每個行為背後都有動機,小朋友也不例外;處理偏差行為前必須了解動機,否則無得搞!

第二樣要注意的是大人自己的態度,原來很多時是小朋友不喜歡大人處事的態度,便作出激烈的行為以作投訴!我在阿仔兩歲時便有過慘痛的經驗 - 當時還有印傭,正遇到阿仔抗拒飲藥水的問題。最初就是聽同事講,強行灌藥!誰知一個人仔的反抗力大得三個成年人也捉不住,就算勉強灌進口中,阿仔也會吐出,最慘係佢會喊到嘔!真係好似打仗咁!幸好當時仍記得上家長課學過的知識,猛然醒覺方法有錯,便上網搵料!當晚便看到一篇有用的文章,知道是態度錯了,當然方法也要改!最後便將藥水加入奶中,再告訴阿仔是汁汁,哄他飲;結果問題即時解決,阿仔從此很愛飲藥水,我們也逃出戰場!多戲劇性啊!

另外還有極多技巧,但你必須先了解小朋友的性格喜好,才能找到合適的方法!

所以我奉勸各家長在為仔女報大量課程以前,先為自己報幾個家長課程,學一下如何當個稱職的家長。

回復 TimTimbaba 的帖子

我最近上了兩個講座及一個工作坊,是由中文大學與教育署及學校家長會合辦的,你可向小朋友的學校查詢有否類似的講座/工作坊;你亦可到香港教育研究網頁看看,研究所會主辦一些講座予公眾人士參加。

https://hkier.fed.cuhk.edu.hk/seminar/

中文大學和浸會大學都有短期家長培訓課程,你可到其網頁查看一下。

浸會大學的收費短期家長課程:
http://www.sce.hkbu.edu.hk/future-students/part-time/early-childhood/list-course.php

中文大學的免費家長培訓課程:
http://www.fed.cuhk.edu.hk/~tdspld/parent-course/pamphlet.pdf

協康會的收費家長講座及課程:
http://www.heephong.org/webprod/cht/courses/training-for-parents

教育局亦有些免費資訊提供:
http://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/parents-related/parent-info/index.html

‹ 上一主題|下一主題