用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教和蘇浙的抉擇
go

聖保祿天主教和蘇浙的抉擇 [複製鏈接]

Vellentina 發表於 20-6-3 16:35
小女安靜乖巧,是屬於受得谷的類型

私小有蘇浙offer,大抽獎抽中聖保祿天主教
如果只是擔心語言問題,我覺得一點也不用怕。因為小朋友適應的好快,一兩個月應該已經可以順利溝通。

maumaukong 發表於 20-6-3 18:34
老實說廣東話識聽唔識講,英文麻麻入sppcs會幾辛苦,小一二可能仲頂得住,但之後就難挨嘞,因為學校中文要 ...
點可能讀1,2年小學,都唔識講廣東話。小朋友幼稚園讀蘇浙local ,中文應該至少普通水平吧。

maumaukong 發表於 20-6-3 19:15
識聽唔識講係樓主個k3小朋友,我識嗰個同學仔識聽又識講(當然唔太流利啦,因為家中語境係普通話),但小 ...
明白,畢竟每個小朋友能力有差異。

Vellentina 發表於 20-6-3 19:33
依家到9月,仲有三個月可以適應下睇下囡囡係唔係真係follow唔到……
識聽唔識講,其實只是沒有機會一定要講。小朋友適應能力好好。
‹ 上一主題|下一主題