用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ORT每級讀多少本為最適合?
樓主: sarahdad
go

ORT每級讀多少本為最適合? [複製鏈接]

引用:Quote:shadeslayer+發表於+16-4-15+13:02+l

原帖由 sarahdad 於 16-04-15 發表
太多朗讀或 audiobooks 發展不了速讀。

這是重點,我要緊記.
咁多高手發言,好多真知灼見;我只想補充一句,閱讀不應變成學習一部份,只是興趣一部份。變成興趣,才能持之以恆。不必刻意經營,不出3年必有所成。

引用:Quote:原帖由+aka722+於+16-04-15+發表好多

原帖由 shadeslayer 於 16-04-15 發表
正常孩子多閱讀,幼稚園開始,基本上少「追唔上同齡讀物」的問題。相反,read aloud 太多,心讀太少,速讀 ...
閱讀速度是可以後天培養出來。我家從不會read aloud, 亦沒有audio book, 只是看看看;正如你說,我等讀壞書之輩是無法達到如QR code scanner的速度及精準度。

引用:我仔小二,最近開始可以自己看中文書,看西

原帖由 LeeCC 於 16-04-16 發表
我仔小二,最近開始可以自己看中文書,看西遊記,格林童話呢D,系默讀

但英文仍然要我讀,吾肯自己讀,我 ...
你讀他聽,是樂趣,你一句佢一句,係功課(我估佢讀錯你會執佢)。樂趣跟功課應該分開。閱讀,沒有深淺之分,只有愛與不愛。如果你家有不同程度的藏書,他愛挑那一本來看也沒所謂,亦沒有程度到不到之分,讓他享受閱讀樂趣便足夠。

引用:+本帖最後由+sarahdad+於+16-4-22+13:00+編

原帖由 sarahdad 於 16-04-22 發表
書那嫌多?只怕孩子不讀。能多讀更應鼓勵不同題材的書。

sarahdad  我會好好鼓勵她常試不同題材的書, 謝謝.  發表於 16-4-22 14:19

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-04-23+發表會

原帖由 sarahdad 於 16-04-23 發表
我有將mth和其他系列的書放在她的小書櫃,但她現時每次都拿mth來看,可能她有追書中的主角的癖好。

...
我都選擇盡量滿足佢,試過睇晒到冇得睇,新嘅未出,連comics版都上網訂番黎。當佢睇到冇得睇,自然會轉,或者翻睇。

sarahdad  Geronimo Stilton迷?  發表於 16-4-23 11:46

回覆:sarahdad 的帖子

老鼠大部份唔放過,但貓就必買。早兩年忽然喜歡star war, 大小通殺,但最近又轉左口味。我有2件,一本書起碼可以被睇2次,所以買書比較手鬆。

sarahdad    發表於 16-4-23 12:41

回覆:sarahdad 的帖子

其實我细個件7,8歲時都只係鍾意睇my weird school 及Horrid Henry, 難度係冇得逼,只要能夠维持閱讀興趣,能力慢慢會出嚟。

引用:Quote:oooray+發表於+16-4-23+10:44+我都選

原帖由 MrBeast 於 16-04-23 發表
當我發覺d書小朋友未能handle 時就會暫停一下,不過e加大左識得去學校library借,然後叫我讀比佢聽 :igiveu ...
我很懶,K2以後已經再唔讀比佢聽,反正書係晒度,揀唔啱去圖書館或書局自己揀,想relax? silent reading 20分鐘先番黎同我講數。

MrBeast  冇計,之前made a promise話會讀到佢唔想聽為止  發表於 16-4-23 14:42
‹ 上一主題|下一主題