用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 孖仔,ADHD 一個食藥中,另一個排期中
樓主: cae688
go

孖仔,ADHD 一個食藥中,另一個排期中 [複製鏈接]

細孖剛剛九月見了政府兒童精神科,醫生建議食藥,開了尼達林,早,午各半粒。食藥後計90分鐘,非常靜,定定地。
藥力一過,又顛過。。唉
見佢畫畫係好到不得了。
但串字,計數真係好惡教!
大孖就好像不會聽人講野一樣,加埋濕疹,成日周身R,
每次同佢兩個講野,落指令,一定要重覆講三次,
有時甚至要叫佢講多一次俾我聽,我先可以肯定到佢地有無聽我講。
學校剛上小一,老師話要等到一月先有心理學家為佢地評估。
幼稚園時,老師又話唔覺佢兩個有ADHD,只是比較百厭。
自己又離婚,一個人湊,仲要喺精神科覆診。
有時真係覺得自己生了兩個出來,連累了佢地。
心灰,下下出街佢地有佢地周圍攪事,去到邊都俾人鬧,自己又控制唔到自己情緒,覺得好醜,個個話我寵越佢地。。。
好難受
   1    0    0    0

回覆:lillymarie 的帖子

最慘係我離了婚,好怕係因為咁令到佢有影響。
其實,係咪真係大大下會好?而

回覆:szenana 的帖子

真係好痛苦,兩個仔加埋,真係攪到自己寧願收埋喺房,唔想理

回覆:bigfoothk 的帖子

朋友我反而不擔心,因佢一向朋友多。
但情緒控制不了。

回覆:heismama 的帖子

但當他失控的時候,無理得過份
自問真的沒耐有性,講到自己都失控

唉。我都排了10個月。有時見到佢藥力發個時,真係好乖,好抵錫。但,藥力過了,又打回原狀。
唔知點解,雖然自己都食緊精神科藥,但都係一諗到個仔都同我一樣食呢類藥,又諗起佢藥力到時咁乖,我就覺得係我累的,自己當初唔生咪得囉,一個adhd,另一個又濕疹,兩個小朋友就咁辛苦。
我自己又成日鬧佢地,又唔願陪佢地,自己做唔好。點解要累埋人

我咪又係排左成年。
最慘係佢未夠6歲個時我已經發現到問題,去母嬰健康院度睇,咁佢地有張評估表交幼稚園填,個時老師話唔覺佢有問題,話只係可能佢蝦我。
結果健康院咪唔接受排期囉。攪到依家岩岩升小一,我講晒d好細微既小動作俾老師知,叫老師再細心留意囉

回覆:lui 的帖子

嚴浩的書,我都睇過,但佢每一個治療方法都話一定係先死而後生。我真係唔敢。
食藥可能唔好,但我自己情緒都好大問題,學醫生話齋,食藥竟然係可以暫時解決到,點解唔試左先,解決左當前問題先。。。

‹ 上一主題|下一主題