用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完學之園
樓主: 艾妃
go

今日in完學之園   [複製鏈接]

回覆樓主:

每年面試時間都有好多人對LH作出負評,又話面試形式唔好。大家諗吓,LH係私校,出名係課程好,適合target直私小學嘅家長。要知道現今考直私真係好高難度,咁LH要挑選有 potential 嘅學生、家長有咩問題呢!!
各位未有offer嘅人請別評論人哋教職員有冇愛心吧,或俾零分咁差!

p.s. 我曾是LH用家,校長老師姐姐都好錫小朋友,我小朋友畢業多年個姐姐都記得佢名。LH係一間學術強嘅happy school

艾妃 發表於 17-11-14 12:11
就算唔講interview老師是否有善,學校選家長我亦明白。我只係覺得interview嗰陣個老師咩都無指示我要點做 ...

其實咪叫咗你女揀本書睇

szeti 發表於 17-11-14 12:14
你令我諗起有一幕我囝揭書, 有啲嘢想表達, 但個木面女士 (佢無做老師資格) 低頭喺個FILE 後寫梗嘢, 囝去拉 ...

老師mark分,叫你睇書,但你仔冇睇仲搞人嘢,可能老師反應令你不爽,但作為父母都應該控制吓小朋友。
個別老師差d實有,應該話係每間學校都有。學生同學校係配對,不用勞氣,自然會有合適學校配合到你小朋友

cheung2737 發表於 17-11-14 14:57
好明顯想揀d喜歡睇書既小朋友小朋友同識教小朋友既媽媽囉

所以話係配對遊戲囉!做唔到面試内容,唔係小朋友或家長有問題,而係唔適合,咁有乜好鬧呢!唔係話LH係神校,但一間有質素嘅私校係有條件去揀適合嘅家長同學生

cheung2737 發表於 17-11-14 15:38
我講出我个人感覺咋,有質素既學校係應該有得選擇,我同意

我唔係話你鬧呀,唔好誤會我

艾妃 發表於 17-11-14 15:42
係,不過有好多jm都覺得係學校揀人,唔應該鬧唔應該呻,我唔同意囉,我地未正式被取錄唔代表要受到唔尊重 ...

所以係個別老師問題,而唔係學校唔好,好同意幼師要有愛心

pollywcw 發表於 17-11-14 15:48
有時人地一日IN幾百人, 去到尾段冇哂笑容都好正常,咁唔一定係老師冇禮貌OR唔尊重人,始終INTERVIEW都講運氣, ...

實力+運氣

wingjaiii 發表於 17-11-14 16:57
同意。
學校都好難做,in得快,話hea
in得耐,又話等咁耐。

認同。有d話教兩歲幼兒識1-10,a to z, colours係虎爸媽,係怪獸家長,但冇patience, 吓吓投訴又係咩家長呢!
無一間學校係完美,不合適就算吧!

pollywcw 發表於 17-11-14 17:19
如果等左好耐, 佢最後用十幾分鐘去IN 我小朋友, 我會激氣多D.
其實我小朋友當年IN LH N 班都係咁上下, 老師 ...

pollywcw 發表於 17-11-14 17:19
如果等左好耐, 佢最後用十幾分鐘去IN 我小朋友, 我會激氣多D.
其實我小朋友當年IN LH N 班都係咁上下, 老師 ...

俾我再揀都會跳船去龍幼,考小一實在太恐怖
‹ 上一主題|下一主題