用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 (LH) VS 朗思 THINK
樓主: Siup01
go

學之園 (LH) VS 朗思 THINK [複製鏈接]

小朋友現讀朗思PN,升英普K1,喜歡小班活動教學形式,英文語境,老師有愛心,但程度較淺。現有學之園 K1 英普offer。知道LH考直資私小成縝理想,但想了解一下學校老師有愛心嗎?功課會大量嗎?學習是較活動還是傳統? 英文程度好嗎?朗思是happy school, 小朋友日日喜歡返學,擔心如轉校會否適應和跟得上課程?
我希望可培養小朋友喜愛閲讀和主動學習,非單一只著重谷成績。謝謝。

10    0    0    0

Leetabo 發表於 19-3-13 23:30
現讀生,老師有爱心,K1功課量不大,上學期每天一頁,下學期兩頁。學習是活動的,Net 班主任,我小朋友冇謮 ...

謝謝,LH 有否有出外參觀活動? 一班三十人,老師教導照顧上會否足夠?

pekovian 發表於 19-3-14 19:17
LH for sure
活動照片upload得好快手,有時即日就有
家長會好清楚小朋友學習情況

謝謝回覆。我係working mom,工作時間都算長,放工後唔會有很多時間陪做功課,儘量想和小朋友玩下親子遊戲和閲讀。請問k2-3 功課深嗎?需要家長每晚跟功課追進度嗎? 有人話學校期望家長多參與,我非常欣賞,但又擔心未必常常請到假。謝謝!

KamMui 發表於 19-3-15 10:03
呀囡讀緊K2, 我覺得學校透明度高,對家長支援足夠,佢地會自己製作vedio, 同埋教材比小朋友,每個主題都有 ...

謝謝大家的詳細資料!  學術方面,英文幾時開始phonic? 囡囡現在朗思PN開始認字母數字,未開始phonics. LH K3 可以開始自行blending 讀字嗎?中文是否k1寫缐K2寫字? 普通話是否由拼音開始? 還是先著重認字?
唔好意思咁多問題,感激幫助!

kenyuenkc 發表於 19-3-17 08:16
無得比~
LH 贏哂~ 無論課堂質素同老師既質素~
但有一樣野,LH 真係比較貴,下年學費會突破6000~ 1年七萬幾 ...

謝謝。其實朗思都唔便宜,要六萬左右。不過在過去9個月,發覺校長丶本地或外籍老師丶甚至嬸嬸都好nice好有愛心。因為小班,大家都很快記得小朋友的名字和了解性格。我不太清楚LH情況,只是覺得在面試時老師比較嚴,問問題一題接一題,較少引導小朋友。唔知係因為面試趕流程時間丶還是本身如此。我小朋友較慢熱,好依賴老師有耐性和鼓勵,因面試時感覺如此,所以有少少擔心入學後老師是否有愛心,令小朋友喜歡返學。

kenyuenkc 發表於 19-3-17 16:22

我女讀LH, 我有fd 個仔讀Think~

謝謝各位的意見!非常有用!

idy0722 發表於 19-3-18 17:34
想問下你小朋友係讀邊間朗思PN?我仔仔都有九龍塘朗思Offer,都想了解下學校,thanks ...

PM 你

KamMui 發表於 19-3-23 22:45
我唔係讀普英答你唔到,但我n班時聽同學仔媽媽大讚讀普英好好,我揀粵英主要係高機率可以讀番上午班
...

請問你知不知道如果讀英普班的話,普通話一開始要學拼音嗎?
課外活動方面,學校有沒有合唱團?因為小朋友十分喜歡唱歌跳舞。謝謝!

Relaxbearlovebb 發表於 19-4-17 15:27
想問think PN 是全英文語境嗎?

No, mainly Cantonese but with English and mandarin time with native teachers. k1 onwards offer more options which have more English exposure

Relaxbearlovebb 發表於 19-4-18 10:01
Thanks
As my friend recommended Think more than Boxhill

Sorry I don’t know much about boxhill.
‹ 上一主題|下一主題