用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行伊利沙伯中學和瑪利諾, 邊間機會稍大些 ...
go

自行伊利沙伯中學和瑪利諾, 邊間機會稍大些 [複製鏈接]

上年有直屬小學家長提及,因為MCS會用約25個自行額收回部份直屬小學的同學。即是街外生只能競爭餘下的約25個自行位,競爭都幾大喎!

只是MCS是女校,少了男同學的參與,St Mary又太少自行位,MCS應該是九龍和新界最具吸引力的女校了。而伊中是男女校,唔知伊中會唔會為了平衡返個比例,自行時盡可能收返部份男同學呢!

兩間都咁多人報,我覺得兩間都難。不過入到MCS的,伊中亦有很高機會會取錄,睇下同學自己有幾多真材實料!

王家爸爸    發表於 14-12-28 11:39

引用:實際今年瑪利諾中一有起碼40人係外來生,有

原帖由 CX111 於 14-12-28 發表
實際今年瑪利諾中一有起碼40人係外來生,有些甚至叩門而入!看來叻女的話應該機會比伊中更大! ...
前年60個,上年40個,扣除大抽獎和叩門位,是否意味自行收街外生越來越少。可能要非精英中精英不可。

ar_mum 發表於 14-12-28 21:13
班主任只建議兩者取一

不如咁啦,MCS比較接受多元化的同學,即是除學業成績之外,有沒有其他活動獎項。伊中比較重學業成績,除了排名次第之外,校內成績都好緊要,反為其他活動獎項的重要性較次,還要留意,佢地只要你五張紙,就咁用釘書機釘埋就得,多一張都唔收的!
所以,我覺得除非你有些活動的獎項,否則都係伊中(唔應該講容易)應該冇咁難!

王家爸爸    發表於 14-12-29 08:07
‹ 上一主題|下一主題