用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位真相? (謎底在#201)
go

派位真相? (謎底在#201)   [複製鏈接]

尋人啟事。

黃笏南有90個非保留位,扣除自行和甲部有填的同學,應該都重有一小部份的。希望你們睇到立即回覆啦!

林嬌嬌 發表於 14-7-9 23:53
點解你認為不可能?
我聽到好多Kl3區2缐小學都—窩峰叫填wfn 乙一/二,所以如果number 唔靚便抽唔到

...

你可能唔明個派位遊戲。如果相同banding的同學,是唔會出現相同學校,一個填第二志願抽到但填第一志願抽唔到的。

奥脫福 發表於 14-7-9 23:57
少許疑問:

選校嗰張排位表有。派位証上面都有寫明小學的。

奥脫福 發表於 14-7-10 00:04
對,但同學可以轉用住址的校網,故小學所在的校網不代表與升中校網相同。

一對選校表就知。

王家爸爸  I think so too!  發表於 14-7-10 09:08
opclk  agree no more...  發表於 14-7-10 00:10

奥脫福 發表於 14-7-10 00:14
咁有無可能交左選校表之後再有d野發生左呢?!
現正開庭查緊,希望有結果!

khmama 發表於 14-7-10 00:19
選校表顯示學生所屬校網係KL3, 是否等同抽獎校網?
是。轉校網的不會再印上KL3而是印上轉網之後的校網。所選的學校全部為轉網後的學校號碼。

khmama 發表於 14-7-10 00:22
原告人可以删去校名先提交証據。
而家老師都知佢叫opclk,一舉一動已受監視!

王家爸爸    發表於 14-7-10 09:09
opclk  真係想死  發表於 14-7-10 00:46

fion6406 發表於 14-7-10 00:38
如果真是收集到證據,下一步會點做?找區議員幫手投訴教育局?申請法援做司法覆核?(我亂車咋,唔好笑我) ...
區議員都唔係傻,你証明埋你係band 1先啦,唔好講司法覆核。

告個老師亂點可能易D,在未有足夠證據和合理推斷下,硬說苦主是band 1。不過告黎做乜,而家派得咁好!

opclk  yes!着數在我手!閃...  發表於 14-7-10 01:01

xyzroom 發表於 14-7-10 00:55
改咗名,老師唔知你係边個
呢度有一個係佢老師都未定!

ffaye 發表於 14-7-10 09:37
其實我覺得今年個抽籤同往年唔同,有問題都未定。

同你呢單無直接關係,有學生派到嗰間自己根本無揀,走去 ...
我想問這名學生去叩門時他怎樣知道那間學校其實收唔夠生?他是否清楚怎樣為之夠,怎樣為之不夠?

yekat169 發表於 14-7-10 18:32
成績標準化呢樣野真係玩死人, 學校無可能攤開哂所有學生成績計俾你家長睇, 一般做法都係分數按比例再排名 ...
其實,標準化唔係叫老師攤開晒所有學生成績計俾你家長睇,我們家長你計比我睇我都唔會明。好簡單,家長要知道的就是名次,係以標準化後的成績排出來的名次。目的就是知道每一次呈分試在校內的上落。對邊緣人特別有用。
其次就是一個非常客觀推算出來的banding。不要加插任何學校、老師的意願的banding。你想學生去搏,就明碼實價講清楚,若有任何含糊的地方,可撥入邊緣人組別。

到了最後選校階段,所有PS1的考慮已降到非常低,甚至可以不用考慮。老師判斷誰是band 1的真命天子就是靠這個非常重要的標準分。如果家長知道這三次標準分的排名高低將有助於瞭解老師對banding的推算。

林嬌嬌 發表於 14-7-10 18:42
KL3有可能是這情況嗎?

A同學,估自己是band2a, 實際上今年是band1,號碼靚,乙一或更後也抽到銀禧。
你講的情況好多時出現在邊緣人的同學之中。不但KL3有,個個區都會有,而且非常普遍。九龍城和油尖旺特別多因為band 1位多過學生,學校、老師和家長都進取一些,所以邊緣同學少了,錯band的數量多了。

以前和現在也一樣。都是先抽保留位包括直屬、聯繫學校的band 1和band 2生。最後才跟街外生一起抽,band 1派先,band 2次之。

要證明banding這個才是最難。今次開庭就是用抽絲剝繭的方式來求証。

Phoebenana 發表於 14-7-10 21:18
今日聽到有家長說,仔仔班上一個B2a生,入咗B1中嘅學校,這個同學又沒特異功能、獎項等特長,自行沒可能入 ...
好容易理解,只要有band 1位剩餘,而這名band 2生有選擇這校就有機會。

Phoebenana 發表於 14-7-10 22:22
這間係熱門的B1中,放第二志愿能入的機會都好少,大把b1學生爭這間,點都沒可能有剩馀位,所以我先至覺得不 ...
有些強區內band 2A的同學,在自行時可睇高一個半個組別,而且自行時同學間沒有banding,又只有兩次呈分。如果係強區中的強校,絕對有機會單係調整分已搶贏其他同學在排名次第的名單位置。
所以點解咁多家長插班往名小學不無道理!

如果又唔係強區,又唔係名小學。有些同學真係可以憑全in的機會,在面試的表現而被取錄。

如果又唔係面試的關係,即係沒可能在自行和甲部成功的話。還有一個理由就是學校將2A同學估錯band,其實他的真實banding為band 1。

只要其中一個原因中就可以。

HY412 發表於 14-7-11 00:26
opclk 成績表名次 發表於 昨天 23:43

成績表名次與呈分試名次可以係不成正比, 呈分試名次是累計的, 科目 ...
如果老師話有1/3是band 1,單係睇這三次的呈分成績好難想像會跌出30名過外而跌落band 2組別。除非其他同學又不斷有進步並走在更前的位置。但我們又好難去証實。
如果真係錯band,我覺得真係要懷疑這間小學夠竟讀唔讀得過,因為根本就冇1/3是band 1,是老師跨大了。

王家爸爸  邊緣人被估錯band, 間間小學都會一定有。  發表於 14-7-11 09:48
opclk  老師跨大真的不出奇,不過最多幾個%,要連五份一B1都冇加幾個疑點先成立先得!  發表於 14-7-11 00:51

opclk  模擬名次最差那次也跟2A差十二名,你有此說,相信你未完全了解全部而矣  發表於 1 分鐘前
------------------------------------------------
而家最大問題係當你話跟2A仍差12名的同時,夠竟誰來定12名之後就是band 2。

真係唔好睇少在強區弱校的慘烈。沒有高的調整分,只要校內成績有一分之差,你在校內的名次並不會真實反映出來。就算標準分都唔覺,始終是塘水滾塘魚,但化成用標準分一配對之後,又無高調整分幫手,而且是要跟其他強校去排,中間都唔知攝幾多個同學入來。當本來是1尾的同學,排下排下,除時跌一個band。

opclk 發表於 14-7-11 00:59
回覆 goodenough 的帖子

好似大大或其他前輩都講,預5% buffer 安全D,
我唔讚成作一些數字落去以減低真實的變化。
係整件事上,我覺得你都只係受害者,始作俑者係學校。學校既然知道有幾多同學屬band 1的時候,為何仍要隱隱悔悔?如果佢話比你聽得20%未得20%囉,之後就係邊緣人或另一個band,等人家清楚知道都好。學校只不停reject你的選校次序,我記得都reject左幾次,隱悔到不得了,爭d害死人。

opclk  大大也很有道理,不過絕大部份學生分得也不錯,應該不似你指那樣差  發表於 14-7-11 01:23

山揸肉 發表於 14-7-11 01:17
回覆 Horsebbj 的帖子

教統局真係會攪錯㗎!有一單剛剛發生在身邊朋友嘅真人真事,當事人在自行一填上心儀 ...
自行好少會錯。自行表格上的號碼全是電腦編印。你將學校的編號和校名寫好後就交給學校。兩間學校唔會知對方的申請表上的號碼,學校只會跟據申請表上的編號將取錄學生名單輸入電腦。但是有一點好重要,學校係唔知自己屬於第一志願定第二志願的。
所以如果當兩間學校都取錄你朋友的小朋友時,排第一志願的就會捷足先登。在此情形下,我覺得係你朋友填表時將第一志願和第二志願的申請表攪亂了。

這兩份表上的資料是分開在兩間唔同學校內處理,因此我非常肯定出錯唔會係教局,而係你朋友自己。

山揸肉  一定唔會填錯  發表於 14-7-11 01:52
‹ 上一主題|下一主題