用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 ! ...
go

家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 !   [複製鏈接]

瑩瑩老豆 發表於 14-1-27 23:11
你講你自己?

佢話後悔冇比小朋友學奧數喎,唔覺唔覺慳了一筆!
:verycold: :verycold: :verycold:

ANChan59 發表於 14-1-28 21:06
我同意呀,學校分三條隊,冇叫你排三條,一鳥在手,好過百鳥在林。

每日只有24小時,要做好時間管理。
好有深度的答案!
學業、活動,還有休息和健康,均衡發展才能延長同學的戰鬥力!

你話每日只有24小時,我就話人生可以有幾多個十年。要讓這人生中最美麗的十年去活得精彩,不如諗一諗一鳥在手。

:verycold: :verycold: :verycold:

goodboy1 發表於 14-1-28 23:54
兒女能夠健康成長,再加勤學、孝順和懂事,可算是人生其中一個十年的精華片段! ...
如果兒女有事,我寧願唔要世上所有只為求換回他健康快樂。看見今年喇沙的學長伍庭發的故事後,感覺縱使有好的學業成績但犧牲了健康,都是令人惋惜的!

Jackieson    發表於 14-1-29 11:49
Yanamami  絕對喺!如果仔女無健康,世上一切都唔再重要。有好多媽咪既卑微願望只喺仔女可以喺正常學校畢業而已。  發表於 14-1-29 11:30

ha8mo 發表於 14-1-29 15:02
豐富人生當然會,咁當然又要父母有豐富財力

對升中有冇幫助(或禍害)又好難說,唔填就或者冇人知,填左 ...
適量的課外活動還是必需的。

對升中有冇幫助(或禍害)又好難說>>>>>>同意!

如果要周身刀張張利,肯定至少要付出時間。如果付出了時間(唔計金錢),但變成周身刀無張利,還剝奪了讀書時間,這肯定是禍害。

VKwan 發表於 14-1-29 10:36
我唔質疑d仔女一樣可以好叻,我只係唔覺得香港父母花咁多金錢同時間在樂器上真係浪費居多!我始終認為人是 ...
我同意真係好睇個人天份!初小時玩多一兩樣沒問題,發覺沒天份的不如早點放棄,將資源放在有興趣的活動上,他會學得更加開心和投入。至於一人一樂器好,抑或一人一體藝都好,揀一間啱自己就得!

saiwanho  Agree, 如果唔對路或無甚起色,早點壯士斷臂較好!  發表於 14-1-29 20:36

goodboy1 發表於 14-1-30 00:31
如果有人仲記得我先前講過,我俾囝囝參加興趣班只係為學多d野,無點push過佢去爭獎,所以課外獎項好有限。 ...
課外獎項好有限

-------------
咁即係都有啦!

我諗你只係耿耿於懷小朋友冇學奧數箒。

引用:其實,除非你音樂或體育去到好頂級,否則課

原帖由 mryung2000 於 14-01-30 發表
其實,除非你音樂或體育去到好頂級,否則課外活動對升學幫助不大。

我個仔只係學長笛同埋學游水,其他時間 ...
對很多家長來說,要付出時間還此付出金錢更加困難!

‹ 上一主題|下一主題