用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問陳守仁寫求情信有冇用?
樓主: CyrCur
go

請問陳守仁寫求情信有冇用?   [複製鏈接]

CyrCur 發表於 18-6-7 12:39
今年學校官方網頁話會篩選600人 2nd in,然後篩選400人 3rd in 見家長。學位只得160個,即係有240人 waiti ...
直資唔會因為大抽獎result而轉動音樂椅...因為根本無得抽... 但叩門開始收生就會轉啦!等多等,一定有人drop offer...但call唔call到呢就係另一回事

sunnymama2 發表於 18-6-7 14:28
但係有幾多間叩門津小會好得過陳守仁? 除左兩軒,St Jo和LS外,我諗唔到有其他啦。所以我學得drop offer的 ...
附近有st Mary,遠嘅有11、12網都好幾間...  如果我拎住心儀私校係比抽獎嘅,我會一早放tsl再博抽津校。 再唔係嘅,拎住幾個offer嘅通常等交大訂就會揀定... 機會係有嘅

CyrCur 發表於 18-6-7 15:45
但係其實我想問,陳守仁係2月28日先出Offer,而統一派位申請表二月頭已經要交。咁嗰啲報咗統一派位,然後 ...
應該係,但唔知手續係點... 我相信學校將收生名單send比edb,唔會有直資offer又有得抽嘅。
ps: 我有offer,但已有其他私校offer,所以唔註冊tsl,即時放左位。

MrBeast 發表於 18-6-7 15:52
我個年代tsl 有兩次申請,近年已取消,意味著放位的人較以前少,不過我是同意dont write dont get. 唔試點 ...
但係我想講有tsl offer嘅小朋友有其他私小waiting唔出奇...咁大抽獎後其他私小offer嘅小朋友中獎,release私小offer,有tsl offer嘅小朋友收私小call,再放tsl offer都得!又或者有tsl offer嘅小朋友直接收私小call waiting,就會放tsl.... sorry 其實咁大段野都係想講... 唔一定小位放出來 有d私校WhatsApp group都陸續有人退group

CyrCur 發表於 18-6-20 14:29
Thanks for sharing! 之前聽聞有人已經收到call  waiting,咁其實係咪佢哋會處理哂啲 siblings 先,然後先 ...
我問過siblings有無priority,副校話都要過到1st同2nd in先,先會有分加。所以我諗如果係細佬妹妹但入唔到3rd in(即400人)都應該無乜機。
‹ 上一主題|下一主題